Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Темата "Шенген" е ясна, очакваме решение

Премиерът Бойко Борисов обяви, че светът върви главоломно към конфликт. "Все по-лош пророк излизам", отбеляза Борисов, като припомни, че от няколко месеца казва как ще се влошат отношенията и накрая ще стигнем до най-лошото.

"...виждате вече, че политиците с имена, държави си говорят за ракети, войни и все по-реален става страхът на хората. Недалеч от нашата граница Турция води война. Апелирам дипломацията и ние да направим всичко необходимо да решим кризата с дипломатически средства", призова още министър-председателят по време на съвместния брифинг с австрийския си колега Себастиан Курц, който е на посещение у нас.

Борисов заяви, че Австрия стои зад приемането на България в Шенген и изтъкна, че страната ни е пример как трябва да се справят останалите с миграцията. 

"По Западните Балкани за коридорите имаме пълното разбиране. Разбрахме се с министрите как да работим, за да можем да подготвим хибридното финансиране и да можем да направим инфраструктурата на Западните Балкани необратима. Разговаряхме по темата за газовия хъб и за доставките на газ от различните източниците. И в тази сфера очаквам да ми помогне с неговата експертиза и това, което има и Австрия като най-голям газов хъб", допълни Бойко Борисов. 

По думите му темата Шенген е ясна и всички виждали, че сме се справили.

"Със Себастиан Курц имаме и еднакво разбиране за опазването на външните граници и европейското население да е спокойно - посочи Борисов - При срещите ми с Ангела Меркел, Марк Рюте, Виктор Орбан, пред тях винаги съм казвал, че 2018 г. трябва да се разглежда като българо-австрийско председателство по основните теми, защото нито можем да започнем и да завършим за 6 месеца процес като Западните Балкани, нито охраната на външните граници, нито всички общо теми и решения, които трябва да вземем по Дъблинско споразумение, кохезионна политика и всичко останало"

Премиерът благодари за оценката на австрийския лидер Курц за опазването на външната граница на ЕС.

"С нашите коалиционни партньори положихме много усилия. Факт е, че всички в Европа оценяват това, което не ние, а държавата България, тук може и опозицията да се чувства горда, е направила така, че всички да оценяват усилията, които сме положили. Имаме към момента нулев мигрантски натиск", каза още Бойко Борисов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във