Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов свиква Съвет по сигурността заради Сирия

Премиерът  Бойко Борисов свиква утре заседание на Съвета по сигурността във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Сирия.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурност. 

Според премиера държавата е готова за мигновени действия, ако към България се отправи бежански поток. В рамките на 24 часа 2 000 военни могат да бъдат изпратени по границите ни с Турция. А поводът е заканите на турския президент Реджеп Ердоган да залее Европа с 3,6 млн. бежанци. Според властите у нас обаче в момента ситуацията по границите е спокойна.

Напрежението по оста Сирия - Турция постепенно започна да плаши световните политици. Президентът Ердоган предупреди Европа „да се стяга, за да не отвори портите”. 

Премиерът успокои в петък, че няма увеличен миграционен натиск към България заради ситуацията в Сирия. Борисов заяви, че българо-турските отношения винаги са били отлични и добросъседски и това е в основата на нулевия миграционен натиск по българо-турската и българо-гръцката граница. 

Турският президент Реджеп Ердоган бе категоричен, че Турция няма да прекрати военната си операция, независимо кой какво казва.

"В никакъв случай няма да отстъпим нито крачка назад или да спрем. От ляво и отдясно ни заплашват да прекратим операцията. Но ние ще продължим нашата борба и след 32-ия километър от границата. Ние обявихме, че този регион ще бъде зона за сигурност на около 4 млн. сирийски бежанци, които живеят в нашата страна. Сред тях има и араби, и кюрди, и ние пазим правата на всички. Ние се грижим за тях, другите само приказват без да оказват помощ. Ето защо ще продължим да отстояваме нашето право, за да има сигурност и стабилност в региона", каза турският президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във