Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов свиква спешно министрите заради опасните язовири

Премиерът Бойко Борисов свиква извънредно заседание на кабинета в понеделник заради опасните язовири в страната. Той съобщи самият той по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Корнелия Нинова.

От парламентарната трибуна тя съобщи, че по информация на Министерството на околната среда и водите в страната има 212 държавни язовира, 2183 общински, 26 частни и 268 язовира, които са с неизяснена собственост. „268 бомби цъкат в страната“, предупреди социалистката.

"По-шокиращо е, че задължението на собствениците на язовири е да предприемат действия за обследване на техническото им състояние и привеждането им в изправно техническо и експлоатационно състояние", коментира тя. Това означава, че на 268 неизвестни собственици възлагаме да се грижат за своите обекти, а как ще ги контролираме, като не ги знаем кои са.

В същото време по данни на регионалното министерство от проверени 655 язовира 77 са в предаварийно състояние и експлоатацията им е немислима. От отговор на прокуратурата до Нинова пък станало ясно, че на територията на цялата страна има едва 6 случая на потърсена административна отговорност. Червената депутатка призна, че е започнала да събира информация за състоянието на язовирите след наводнението в Мизия това лято, при което десетки хора останаха без дом.

След като чу данните обаче, премиерът реши да свика спешно заседание на кабинета, на което да бъде обсъден въпросът. "Ако това е вярно, нямаме и дни да чакаме", закани се той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във