Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов свика спешно заседание, язовир "Студена" стигна мъртвия си обем

S 250 2bf61ec3 b214 44c2 a51e 4e6e7816e282

Кризата в Перник се задълбочава, нивото на язовир "Студена" достигна мъртвия си обем. Премиерът Бойко Борисов нареди проверка на всички ВиК дружества в страната. След това свика на среща в Министерския съвет всички, които имат отношение към водната криза в Перник.

"Работим активно за решаването на проблема с водата в Перник и държавата ще съдейства с всичко, което може. Очаквам още днес общината да подготви документално всичко необходимо за отпускане на финансова помощ от правителството. Продуктивно ще бъдат направени тези неща – магистрален водопровод, ще работим по новата и старата пречиствателна станция и ще влезем в града да му помогнем на кмета с критичните участъци да подменим водопроводите и канализационните системи. Призовах всички ВиК дружества в страната да вземат нужните мерки, за да не стига и в други региони до проблем с водата", коментира Борисов.

Днес стартира аварийният план за водоснабдяване на Перник, който ще бъде изпълнен на четири етапа. Работата по полагането на алтернативния водопровод, дълъг километър, започна днес и ще струва на държавата над 2 млн. лева. 

В неделя министърът на икономиката Емил Караниколов, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и областният управител Емил Костадинов за пореден ден бяха на място в Перник и продължиха с обследването на водопреносната мрежа на града. Те се срещнаха с научните ръководители, ангажирани с намирането на решения за осигуряването на допълнителен дебит към яз. "Студена". Запознаха се и с проектите, които утре ще бъдат предоставени за одобрение от Басейновата дирекция към МОСВ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във