Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов свика спешно съвещание заради пожара в „Царските конюшни“

Да се направи необходимото, така че възможно най-скоро сградата на „Царските конюшни“ да получи статут на културна ценност, разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на съвещание в Министерския съвет.

Вчера в сградата на ъгъла на булевардите "Дондуков" и "Васил Левски" пламна пожар, който унищожи покривна конструкция. Във връзка с пожара в имота, на премиера докладваха министърът на културата Боил Банов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. В съвещанието участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Борисов подчерта, че е изключително важно да има пълна координация в действията на отговорните институции, така че да се съхрани културната ценност. От своя страна МВР поема ангажимента за възстановяване на щетите от пожара. 

Тази сутрин Банов обясни, че доколкото може да се говори за забавяне на статута на паметник на културата на така наречените "Царски конюшни" в София, то е свързано с това, че се водят дела за собственост. 

Сградата е обществена към момента, напомни министърът и призна, че е бесен заради пожара. Сградата трябва да бъде възстановена в автентичния ѝ вид, категоричен е Боил Банов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във