Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Срещнах се с Борис Джонсън, заедно сме срещу расизма

Влезлите в сила нови американски мита срещу европейски стоки не засягат България, обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

Вашингтон предприе този ход заради незаконно отпуснати субсидии на Еърбъс (Airbus). САЩ наложиха мита от 10 процента за самолетите и от 25 процента за редица други стоки от Европейския съюз. Сред засегнатите стоки са френското и испанското вино и зехтин, италианското сирене и шотландското малцово уиски, маслините от Франция, Германия и Испания, млечни изделия, морски продукти, цитруси и много други стоки.

Борисов каза, че двустранните отношение между България и САЩ са отлични. Той похвали и обмена на информация между службите, както и взаимодействието в борбата с тероризма и наркотрафика. "Максимално близко работим с тях", уточни министър-председателят и напомни за посещението на главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев и шефовете на служби в Щатите. 

Бойко Борисов коментира и темата с оставките в Българския футболен съюз след злополучната футболна среща с Англия. Премиерът заяви, че няма да се меси в работата на БФС. 

"С това ръководство на Футболния съюз държавата няма да има финансови взаимоотношения. Защото където и да отида, искат стадион - Шумен, Плевен. Това са 15-20 млн. за всеки един от тях. Трябва ли държавата да ги даде на нещо, което обществото не приема. Ако БФС представи програма за детско-юношеския футбол, сме готови да дадем хикс милиона за пет години. И децата да не плащат такси, топки, игрища, съблекални. Готови сме да седнем и да говорим, но не с това ръководство. С Борислав Михайлов да говоря и да поема всичките му пасиви, не ща", отбеляза Борисов.

Той съобщи, че в четвъртък е имал двустранна среща с британския премиер Борис Джонсън, който също взе отношение по т.нар. расистки скандал. "Поздрави ме за всичко, което сме направили, заедно сме срещу расизма. Прекрасни отношения между България и Великобритания", обобщи премиерът.

По темата за присъединяването на Северна Македония към ЕС той разясни, че е посъветвал македонския си колега Зоран Заев да не подава оставка, след като бе отложена поканата за започване на преговори. 

"Нищо не е приключило, просто е отложено. Отчетена беше огромната работа, която свършиха колегите в Северна Македония и Албания. Да, безспорно има страх от разширяването. Но огромната част от държавите са "за" тези две държави да получат своята перспектива”, каза Бойко Борисов и допълни, че двете страни винаги са имали подкрепата на България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във