Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че героите трябва да ни обединяват, а не да стават ябълката на раздора. Той сравни Гоце Делчев с Че Гевара, коментирайки спорната историческа тема за България и Северна Македония. 

Министър-председателят присъства на Втория икономически форум в Пловдив. Събитието се организира от Делфийския икономически форум. По време на срещата Борисов заяви, че темата за Западните Балкани е опасна и трудна, но българското председателство е дало рестарт на тази процедура. Премиерът изрази надежда историческата комисия по най-бързия начин да приеме необходимите заключения, за да може договорът за добросъседство да се спазва. Това ще помогне България да продължи максимално да подкрепя Северна Македония за Европейския съюз и НАТО, посочи още той. "Един Че Гевара от Аржентина е отишъл да се бие за свободата на Куба и след това е загинал в трета страна. Гоце Делчев е български герой, който се е жертвал и е заложил всичко за свободата на Македония. За радост Балканите имат в момента политици с разум и опит и ще преодолеем тези трудности", каза премиерът.

Борисов се обърна директно към БСП във връзка с темата за увеличението на доходите. Той поясни, че доходи не се вдигат от бюджета, а с бизнес инвестиции и обвини социалистите, че при опита си да увеличат размера на заплатите самите те са се сринали.

По въпроса за разходите за българската армия, министър-председателят подчерта, че това е нужно, за да бъде страната ни адекватна.

Премиерът припомни и започнатия строеж на интерконекторната връзка с Гърция и благодари на професионалистите, които правят газовите тръбопроводи: "Иска ми се да изградим връзката с Александруполус до магистрала Марица, спокойно това може да бъде публично - частно партньорство. От 1 август ни е готова Тол системата". Борисов отново наблегна на добрите си отношения с лидера на гръцката опозиционна партия "Нова Демокрация" Кириакос Мицотакис и с премиера на Гърция Алексис Ципрас. Както и на темата за инфраструктурата, споменавайки магистралите "Тракия" и "Марица" и почти завършения строеж на магистрала "Струма".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във