Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов смени Кунева за председателството на ЕС

Премиерът Бойко Борисов ще поеме функциите на национален координатор за подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Първоначално за координатор бе определена вицепремиерът Меглена Кунева. Мотив за промяната е изтеглянето на председателство в първата половина на 2018 г. и необходимостта от силен политически ангажимент и ускоряване на подготовката.

Друг мотив е, че личната ангажираност на премиера ще доведе до по-голяма ангажираност на членовете на правителството.

Борисов ще осъществява цялостното ръководство и контрол на дейността, подпомаган от дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз“ в администрацията на Министерския съвет.

По основните направления се определят координатори – вицепремиери и министри. За логистиката и екипа на председателството отговорник ще бъде вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева, като ще бъде подпомагана от Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Координатор за инфраструктурата и сградния фонд ще бъде вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той ще изпълнява задачите си във взаимодействие с главните секретари на Министерския съвет и Народното събрание, както и с изпълнителния директор на "НДК-Конгресен център София” АД. За сигурността координатор ще бъде заместник министър-председателят по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във взаимодействие с началника на Националната служба за охрана.

Координатори по отношение на бюджета за председателството, комуникационната стратегия, културната програма и приоритетите и програмата на председателството са съответно министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на културата Вежди Рашидов и вицепремиерът Меглена Кунева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във