Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов си стисна ръцете с Реформаторите за ново правителство

Кабинетът вече е скрепен с подпис

S 250 394b8cf2 5e6f 44d8 9326 fa0be1a5b1d5
S 250 8a109e12 f898 480d 80cc ce842d2a482e
S 250 9a42b299 b078 4ae6 87d9 41e5fb184cf3
S 250 422921fd de31 4db6 9f52 251ccb8f7887

Първите стъпки за сформиране на новото правителство вече са направени, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателите на Реформаторския блок положиха подписите си под коалиционно споразумение. След едномесечни преговори и ГЕРБ и Реформаторите подписаха коалиционно споразумение за управление на страната. Подписите си под документа сложиха лидерът на ГЕРБ и номиниран за премиер Бойко Борисов и лидерите на Реформаторите Меглена Кунева, Радан Кънев и Божидар Лукарски. Това стана на тържествена церемония в зала "Запад" в парламента.

В коалиционното споразумение, което беше подписано, е записано, че новото правителство ще има четирима вицепремиери и 17 министри. Програмната декларация е от 16 страници и съдържа 20 основни пункта.

Борисов благодари на всички преговарящи за упоритата работа през последния един месец.


"Поне 10 пъти сме били на прага да отидем на нови избори", призна той и допълни, че в тази тежка ситуация са били принудени да търсят всякакви компромиси. Затова са стигнали до този компромис, за да няма задкулисие и "златни пръсти".


"ГЕРБ участва в това правителство с всичко най-добро което има и се надяваме да има дълъг живот, защото европейските фондове, икономиката и инвестициите зависят от това", посочи Борисов. Той увери, че условието той да е премиер не е било препъникамък в нито един момент, а е било да се гарантира, че кабинетът няма да има резервен план за бягство от отговорност.

"Преговорите не бяха лесни, но трудното започва оттук-нататък", каза от своя страна съпредседателят на Реформаторския блок Меглена Кунева. Тя изрази надежди новото управление да изведе страната по пътя на стабилността и реформата. Тя изрази надежда подкрепата към новия кабинет да не прекъсва.


"Знаем, че за да можем да постигнем стандарт на живот като европейския", смята още Кунева и определи екипите като работещо семейство.Тя също благодари на преговорните екипи, като най-важното е, че те са се научили да работят заедно.

И Патриотичният фронт официално стана част от мнозинството. Формацията в лицето на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов подписа програмата на бъдещото правителство."Запазваме правото си на различно мнение по някои нестратегически въпроси, решаването на които ще търсим с консенсус", обяви Валери Симеонов в специална декларация.

Минути по-късно символично в зала "Изток" Борисов и лидерът на АБВ Георги Първанов подписаха споразумение за партньорство. Това се случи в присъствието на номинирания за вицепремиер и министър на социалната политика Ивайло Калфин.

"Благодаря на колегите от АБВ, които водиха безкомпромисна кампания срещу нас", каза след подписването на споразумението за партньорство номинираният за премиер Борисов. Той обясни, че ако БСП не е била претърпяла такова поражение на изборите, щял да преговаря първо с тях. Борисов цитира Жозеф Дол, който при посещението си в България нарекъл Ивайло Калфин богатство, което трябва да бъде привлечено. Затова и лидерът на ГЕРБ нямал съмнения, че трябва да го направи.

Според Първанов това изразявало една по-различна позиция на партията му, от тази която имат ГЕРБ и Реформаторите. Той подчерта, че партията му подкрепя програмата за управление и я оцени като "една от най-добрите декларации, подготвяни досега". "По този начин формацията си запазва правото да отстоява позициите си, които не са залегнали с управленската програма, като данъчната политика", подчерта той. Включването на Калфин в новия кабинет Първанов нарече "риск, но и шанс за лявото пространство" и отбеляза, че миналият кабинет е демонстрирал отстъпления спрямо лявата политика.

Борисов отхвърли спекулациите, че подписването на документите в две отделни зали е заради неразбирателството кой да поеме външното министерство - Реформаторите или АБВ. "Г-н Калфин никога думичка не е казал за друго, освен за социална политика", каза той, но даде да се разбере, че това не е най-приятния ден за всички.

Предстои председателят на ГЕРБ и лидерите на подкрепящите го партии - Реформаторски блок, Патриотичен фронт и АБВ да отидат заедно при президента, за да внесат състава на новия кабинет с премиер Бойко Борисов. Очаква се да станат ясни и имената на министрите в новия парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във