Банкеръ Weekly

Общество и политика

Борисов си реже корупционната "опашка"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов започна предизборно мащабна чистка в партията. Според някои наблюдатели той си режел корупционната "опашка". В началото на годината на Националното съвещание на ГЕРБ Борисов предупреди съпартийците си да си изчистят къщичките, защото ако не им светне червената лампа, той щял да им светне синята. Очевидно доста от тях са пропуснали думите му покрай ушите си. Нещо повече - продължиха да мишкуват зад широкия му гръб и затова сега лично Борисов грабна метлата.

Прави впечатление, че той основно чисти хората на Цветан Цветанов от постовете, които заемат. И това не е случайно. Първо, Бойко Борисов се опитва да минимизира щетите, които нанесе на партията, а и лично на него скандалът "Апартаментгейт", допълнен от гафа с откраднатия слоган за евроизборите на НДСВ - "Европа ни чува". Второ, очевидно сега му се е отворила удобна възможност да се отърве от Цветанов, който със самозабравянето и арогантността си вече започва да вреди на ГЕРБ и да я дърпа надолу. Думите му в телевизионно предаване, че няма кой да го накаже, до такава степен вбесиха Борисов, че министър-председателят даде извънреден брифинг уж заради заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, но не пропусна да изпрати задочно послание и към Цветанов.

"Как може Цветанов да каже такова нещо, че няма кой да го накаже. Първо - може да ни накаже Господ, може да ни накажат хората, мога да го накажа и аз! И го наказах с максималната строгост. Другото е работа на партиите, на Изпълнителната комисия, на симпатизантите", не скри гнева си Борисов. Едва ли Цветанов ще напусне заместникпредседателския пост в партията и шефското място в предизборния щаб преди европейските избори, при все че вече генерира недоволство дори и в част от електората на ГЕРБ. Но много е възможно това да стане след вота за Европейски парламент, като понесе вината за недоброто представяне на формацията и отстъпването на първото място.

През седмицата един от най-близките хора на втория в ГЕРБ - депутатът и ексенергиен министър Делян Добрев, подаде оставка от парламента след разговор с председателя на партията и министър-председател на страната Бойко Борисов. Причината е, че близки на Добрев и хора от хасковския му "дрийм тийм" са се сдобили с евтини имоти. Също като покровителя си Цветанов обаче и той не осъзнава отговорността и вината си  и се изживява като жертва на конспирация. "С поредната фалшива новина чашата на търпението ми преля - не искам повече името ми и това на ГЕРБ да бъдат петнени", коментира Добрев, аргументирайки личния си акт и като знак на солидарност със своите колеги, които "спазиха моралния стандарт на ГЕРБ и напуснаха постовете си само заради съмнения."

Дни преди оставката му сайтът "Биволъ" обяви, че майката на депутата - Златка Стойкова Добрева, братовчедка му Росица Гаргова (и съпругът й общинският съветник от ГЕРБ Даниел Гаргов), а също и кумът му Евгени Консулов (заместник-кмет по европейските и националните проекти и програми на община Хасково) са пазарували ново строителство в София ( "Манастирски ливади") на цени от 270 евро на квадратен метър. Сделките са осъществени през 2016-2018 година.

Преди около две години същият този морално чист и чувствителен Добрев пак подаде оставка като депутат по искане на Бойко Борисов заради изнесена информация, че през т. нар. дрийм тийм - обръч от фирми около семейство Гаргови и родителите на Добрев, са минали поне 100 милиона от обществени поръчки в Хасково. А депутатката от БСП Елена Йончева го обвини в кадруване и шуробаджанащина - скандал, който стана популярен с наименованието "Кумгейт". Само че тогава председателят  на парламентарната група и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов мобилизира структурите в цялата страна да пишат писма и декларации в защита на безценния кадър Делян Добрев и въпреки решението на Конституционния съд, че подадена оставка на депутат не се гласува, тъй като е лично волеизявление, хасковлията я оттегли. Е, логично сега Борисов започна от онези, които са опетнени и носят негативи за партията.

През седмицата изненадващо и заместник областният управител на област София Томи Николов подаде оставка пред премиера. В мотивите си към нея той посочва медийни публикации и необходимостта от тяхното изясняване. Става дума за материал пак на сайта "Биволъ" от 2 април, в който се твърди, че Николов и съпругата му Ивелина Джартова, общински съветник в София от квотата на ГЕРБ, са построили къща в имот в края на село Сеславци, като според кадастъра  въпросният имот бил земеделска земя. Според действащия Общ устройствен план (ОУП) на Столичната община този имот бил отреден за озеленени терени и върху него не се допуска строителство, с изключение на инженерни мрежи и алеи. А иначе на 24 ноември 2009-а Николов и Джартова купили парцела за едва 700 лева.

Във въпросния материал се говори и за съмнителни сделки на Николов, докато е бил "на властова позиция" в Софийската община като кмет на район Кремиковци. Става въпрос за съмнителни заменки. Сайтът напомня и че заместник областният управител на София-град Томи Николов се прочу покрай скандалната продажба на Царските конюшни.

Объркване пък настана около скандалния кмет на Созопол Панайот Рейзи. От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че той е подал оставка като градоначалник и член на партията след среща с премиера Бойко Борисов. Това свое решение той аргументирал с желанието си да не остават съмнения, че по някакъв начин може да бъде възпрепятствано разследването срещу него. Само няколко часа по-късно обаче Рейзи заяви, че не е подавал оставка като кмет на Созопол, а само е напуснал партия ГЕРБ. Той призна, че е бил на среща с Борисов и заместник-председателя на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов, но отрече да са му искали оставката.

"Подал съм си оставката само като председател на ГЕРБ в Созопол, но не и като кмет. Няма как да подам като кмет на този етап! Подал съм си оставката от партията. По този начин се различавам от партията. Постоянно атакуват всички мои досегашни съпартийци, когато се издънят, че по този начин създаваме черно петно на партията. Затова аз реших да си подам оставката от председател на структурата в Созопол, а за кмет, на този етап няма за какво да я подавам, защото аз съм преценил, че вина нямам за това, за което в момента съм в досъдебно производство", беше обяснението на Рейзи. Само че в началото на седмицата спецсъдът отстрани него и главния счетоводител на общината Златка Мусева от длъжност. Според прокуратурата те са източили около 2 млн. лв. от общинския бюджет. 

Припомняме, че след избухването на скандала с евтините апартаменти подаде оставка правосъдният министър Цецка Цачева. След нея с депутатското си място и заеманите високи постове в парламента се раздели и Цветан Цветанов, но остана партиен заместник на Борисов и шеф на предизборния щаб. Двама заместник-министри също си отидоха заради имоти, купени на занижени цени, а туристическият министър Ангелкова май мина между капките.

"На г-жа Цачева дори не й позволих да се върне като депутат в парламента - за това, че си е избрала апартамент на изкоп. Дори това не й позволих!", похвали се Бойко Борисов в същото изявление, в което се закани на Цветанов още да го накаже.

Facebook logo
Бъдете с нас и във