Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов си приписа като заслуга санкциите на САЩ

"Ние винаги сме подкрепяли действията на всички евроатлантически държави по тема борба с корупцията." Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар за санкциите на САЩ срещу бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

"Моите отношения с Пеевски отдавна съм ги заявил и те са чисто политически. Винаги са били свързани със смесените райони, където сме подпомагали различните от ГЕРБ кметове на ДПС. Нито имаме фирми, нито общ бизнес, нито каквото и да било. Никога не сме получили стотинка от лицето Божков – никога", увери Борисов.

"Винаги като партия сме поддържали възможно най-добрите отношения с колегите от САЩ и затова подкрепяме и мерките на тяхното финансово министерство. Очакваме и нашите правозащитни органи на базата на фактите и доказателствата, които имат, да продължат в тази посока", каза лидерът на ГЕРБ.

За един от останалите български граждани, на които САЩ наложиха санкции - Илко Желязков, експремиерът заяви, че бившият външен министър от последното му правителство - Екатерина Захариева е уволнявала Желязков два пъти. "Аз никога не съм го виждал на живо и не съм се срещал с него", допълни Бойко Борисов.

Той припомни, че вчера Европейската комисия е обявила три много важни неща, едно от които, че България е една от малкото държави без макроикономически дисбаланс. "Това източен бюджет ли е? Извинете се, така е почтено. Извинете се и за началника на НАП, който сложихте. Извинете се и за ББР", призова лидерът на ГЕРБ.

Другата констатация на ЕК е, че България е една от трите държави в ЕС, заедно с Дания и Швеция, без свръх дефицит. "Това ли наследство не ви хареса?", обърна се Борисов към служебния кабинет.

Във връзка с новата стратегия на ЕК, според която България трябва да стане член на Шенгенското споразумение, председателят на ГЕРБ посочи, че това не е станало за два седмици. В тази връзка Борисов попита от кое да се срамува партията му и от кое да не са горди като първа политическа сила.

"Това правителство, което продължава да прави нечувани смени във всички сектори, не прави единственото, за което Конституцията го е определила – правенето на избори. Искам днес това да го запомните – те ще провалят изборите. Няма как с тези машини, с толкова секции да бъдат проведени изобарите. Ще станат опашки, ще станат скандали", прогнозира за пореден път Борисов.

Той обяви, че предния ден е имал среща с американския посланик Херо Мустафа. "Дори няма намек - такава среща, толкова сърдечна, толкова мила. Нищо по това, което сега се опитват да ни пришият", изтъкна лидерът на ГЕРБ. По негови думи дори санкциите на Департамента са свързани със сътрудничеството на Борисов с американското правителство. "От месеци ние сме информирани и работим заедно", похвали се Борисов.

"Вчерашните събития са логично продължение на заявките на администрацията на президента Байдън да подпомага укрепването на демократичните институции в партньорските държави и да възпрепятства корупционните практики, идващи от враждебни държави", допълни зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във