Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов щял да помага на ДБ в спора с ЦИК за изборните листи

Членовете на ЦИК от квотата на ГЕРБ ще подкрепят регистрацията на листите на "Демократична България", обяви бившият премиер Бойко Борисов. Борисов обясни, че в комисията ГЕРБ са малцинство, но ще подкрепят регистрацията, "за да не твърдят от ДБ, че ГЕРБ е причината да не се явят на избори".

Междувременно говорителят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че решението комисията да не позволи регистрацията на листата на "Демократична България" в Стара Загора е напълно абсурдно.

"Практика, която се е наложила от много време по един напълно легитимен начин за подаване на документи, признат в Регламент 910 на ЕС, изведнъж се прекратява от действията на една РИК по неясни причини", каза Томов и уточни, че има още 12 районни избирателни комисии, в които коалицията се е регистрирала по същия начин без никакви проблеми.

От няколко дни "Демократична България" води спор с ЦИК и РИК-Стара Загора, които отказаха регистрация на листата на обединението, тъй като внесените документи не са подписани хартиено. 

Очаква се по казуса да бъде сезиран и Административен съд - Стара Загора. 

Лидерът на "Да България" Христо Иванов заяви, че отказът за регистрация на листата е политически атентат. Във видеообръщение Иванов посочи, че мнозинството на ГЕРБ и ДПС в Централната избирателна комисия се опитва служебно да елиминира обединението от участие в голяма част от многомандатните избирателни райони. Иванов подчерта, че членът на ЦИК Красимир Ципов, който е бивш заместник-вътрешен министър и депутат от ГЕРБ, е човека, инициирал комисията служебно да провери всички други места, на които ДБ се е регистрирала с електронен подпис.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във