Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов ще уговаря с контактни групи евроатлантически кабинет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заедно с членове на партията, даде пресконференция след предсрочния парламентарен вот, провел се в неделя. Коалицията ГЕРБ-СДС стана първа политическа сила, но няма мнозинство. Борисов коментира, че изборите са показали, че народът не дава на никого право да управлява самостоятелно. По думите му хората казват: "Стига сте враждували, намерете начин."

ГЕРБ ще предложи контактна група с външни лица да преговаря за формиране на кабинет. В преговарящите екипи ще бъдат поканени хора с безспорна репутация по отделни теми, с цел да "се успокои ситуацията". "Да кажат кои министри могат да го изпълняват, ще се съгласим и с това. Мислим, че този подход е разумен, много пъти сме били в управление. Без лидери е много тежко, но ако искат без лидери - без лидери да е", заяви Борисов. Той предлага на евроатлантическите партии у нас да започнат преговори по важните теми.

Лидерът на ГЕРБ каза, че са безотговорни коментарите партията му да направи правителство с "Възраждане", ДПС и "Български възход". Не виждал обаче и друг вариант за управление, тъй като ако на него му откажат евроатлантическите партии, "после той ще откаже".

Първата тема, по която Борисов ще инициира преговори, е "Анти Путин". Темата ще засяга отношението към режима на Кремъл и войната в Украйна. Като пример за модератори на преговорите даде бившия президент Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси. 

Като втора тема лидерът на ГЕРБ открои влизането в еврозоната, което според него ще успокои пазарите и лихвите ще паднат. Като трета тема, свързана с втората, ще е тежкото положение в икономиката и енергетиката. Тук в преговорния екип ще участва Кирил Ананиев, като от ГЕРБ са готови да приемат социалния пакет на "Продължаваме Промяната", но ако от ПП им кажат откъде да отрежат - дали от Фонд "Култура", дали от пътища, строителство.

Четвъртата тема, по която ще се преговаря, ще е съдебната реформа. От ГЕРБ са готови да подкрепят предложенията на "Да, България" - само да им я представят. Те обаче не искат да е тип - Рашков срещу Гешев, а така да са подредени институциите, че конкретните имена да нямат значение. На тези преговори от ГЕРБ предлагат Томислав Дончев, Радомир Чолаков. Бойко Борисов не пропусна случая да коментира, че знамето на "Продължаваме Промяната" - Бойко Рашков е загубил двойно от ГЕРБ в Перник.

Петата тема е диверсификацията на енергийните доставки. "Ние вече имаме такава компресорна система с новите връзки, че сме най-ценните на Балканите" - подчерта Борисов. По думите му заради това ще бъдем подкрепени и от Европейската централна банка, и като цяло от Европейския съюз, защото ние сме им важни в тази война.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във