Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов ще участва в спешната лидерска среща за ваксините

Премиерът Бойко Борисов ще участва днес във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.

Акцентът на срещата ще бъдат действията на Европейския съюз в отговор на пандемията от COVID-19. Разговорът е продължение на видеоконференцията, проведена на 29 октомври, на която европейските лидери подчертаха необходимостта от засилване на колективните усилия за борба с пандемията и обърнаха специално внимание на политиките за тестване и ваксините. 

На предишно заседание от 15 и 16 октомври лидерите обсъдиха координацията на равнище ЕС срещу COVID-19 и постигнаха съгласие редовно да разглеждат този въпрос. Целта е ЕС и неговите държави членки да работят заедно за укрепване на националните здравни системи и за ограничаване разпространението на вируса, като същевременно се предприемат и действия за смекчаване на социално-икономическите последици от COVID-19 и подкрепа за възстановяването на ЕС.

В сряда премиерът обяви, че България прави необходимото по линия на Европейската комисия, за да се гарантира най-добрата възможност за тестване.

„Като правителство ще осигурим всички видове ваксини, които предлага ЕК“, категоричен бе премиерът. Той възложи на здравния министър да изготви план за ваксинирането на рисковите групи от населението, когато страната ни вече разполага с одобрените ваксини.

Междувременно Еврокомисията призовава страните-членки да постигнат споразумение за взаимно признаване на резултатите от бързите антигенни тестове. 

Европейската комисия препоръча в сряда да се използват бързи антигенни тестове за Covid-19 най-вече при хора, които вече проявяват симптоми, като заяви, че тези наборни тестове се считат за по-малко точни при откриването на вируса при асимптоматични случаи, съобщr Ройтерс.

Комплектите за бърз антигенни тестове са по-малко точни от стандартните PCR тестове, но могат да предложат резултати за няколко минути, за разлика от дните, които се изчакват за резултати от PCR тестовете, което може да се окаже ключов инструмент при борбата с големи коронавирусни огнища.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във