Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов ще участва в Каспийския икономически форум в Туркменистан

Премиерът Бойко Борисов ще участва в първия Каспийски икономически форум, който ще се състои на 11-12 август в курорта Аваза, разположен край Каспийско море. Той получи покана още през май от президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Форумът е тематичен, защото на 12 август се отбелязва в региона като Ден на Каспийско море 

В икономическия форум ще участват лидерите на петте Каспийски републики: Азербайджан, Иран, Казахстан, Русия и Туркменистан и гости от чужбина. Събитието се провежда по инициатива на  Гурбангули Бердимухамедов, а целта е провеждане на дискусии за ролята на икономиката на Каспийския регион в световен мащаб, инвестиционна привлекателност в различни сектори на икономиката на крайбрежните каспийски държави: търговия, развитие на градовете и регионите, туризъм, селско стопанство, транспорт, информационни технологии и комуникации, енергетика и други. 

През 2015 г. Борисов бе на посещение в Туркменистан и обсъди с Бердимухамедов възможностите за съвместни действия в областта на международния транспорт, в частност - по-активното използване на българските черноморски пристанищни терминали и развитието им като интермодални центрове за транзитните превози на товари от Западна и Централна Европа през Черно море към Азия. Бе отчетено, че съществува потенциална възможност за развиване на редовен товарен железопътен превоз Варна - Туркменбаши през Поти, Тбилиси и Баку. Също така бе обсъдено реализирането на Транскаспийския газопровод, който ще даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция. 

Тази седмица Министерският съвет одобри проект на Спогодба между правителствата на България и Туркменистан за международни автомобилни превози на пътници и товари, като основа за водене на преговори. Тя е първата между двете страни в тази област. С подписването на документа ще се даде възможност за размяна на разрешителни за международни превози с автомобилен транспорт.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във