Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов ще разчита на подкрепа и от ДПС

ГЕРБ ще търси максимална подкрепа в парламента по време на предстоящото ни председателство на ЕС, заяви лидерът Бойко Борисов след среща с ръководството на ДПС. В Народното събрание двете формации обсъдиха "Брексит", председателството, както и финансовите и данъчните политики на бъдещото правителство.

Борисов посочи, че може да постигне разбирателство и подкрепа по тези теми с всички партии от новия парламент. "Стигнахме до извода, че ако председателството бъде прието като една основна тема в следващата година и политиката се прави вътре в парламента, това ще улесни много кабинета и ще даде възможност действително всички парламентарно представени партии да участват, така че да извлечем позитиви за България", заяви той.

Лидерът на ГЕРБ изрази очакванията до края на тази седмица да бъде готова програмата на третия му кабинет. "Ще продължим с коалиционното споразумение и персоналното участие в Министерския съвет", уточни Борисов. И допълни, че се надява преговорите с "Обединените патриоти" да приключат успешно, защото по думите му нови избори ще бъдат тежки за държавата. Според него така ще стигне до политическа криза, която ще има необратими последици.

"Избрал ни е народът, такива обещания сме давали. С ДПС програмите ни съвпадат по много теми", коментира Бойко Борисов. Той подчерта, че ГЕРБ ще се опита да работи добре с Движението като управляващи и опозиция.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също обяви, че е констатирана близост в програмите на двете формации. Движението споделило визията си за стабилно управление в страната. "Неприемливо е толерирането на крайни радикални националисти в страната, включително и чрез участието им във властта", каза Карадайъ.

ДПС предложило управленска програма до края на председателството с подкрепа от законодателя, но това не означавало участие на партията в управлението. "За нас това е първа стъпка към стабилност в държавата", каза Карадайъ. Партията му обаче, се съмнява, че с патриотите може да има стабилно управление.

"Не трябва да се ограничат граждански права, за да се решат проблеми с чужда намеса във вътрешните ни дела", коментира той предложенията на президента Радев за промени в Изборния кодекс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във