Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Ще принудим българите да се изучат

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че образованието, намаляването на бюрокрацията и поддържането на стабилност ще бъдат му основните приоритети, ако за трети път стане министър-председател на България. Експремиерът разкри плановете си по време на кръгла маса на тема "Предприемачество за растеж", организирана от партията му.

Борисов категорично обяви, че е готов да приложи форми на принуда по отношение на образованието. "Приоритетът ни е образованието и принудата всеки да се изучи, за да бъде конкурентноспособен и да си намери добра работа. Държавата и правителството трябва да бъдат неотстъпчиви по тази тема. Трябва да се приложат всичките възможни форми на принуда. След години ще благодариш на този, които те е принудил да учиш", обясни бившият премиер по време на форума.

Според него другият основен проблем, който прави българите нещастни, е бюрокрацията. Борисов обеща моментални мерки за намаляването й чрез ускорено развитие на електронните услуги в администрацията. В програмата на ГЕРБ пък било предвидено цялата бюрократична тежест да се стовари върху чиновниците. 

"Вече имаме закони, Агенция за електронно управление, имаме знанията как да стане. В много министерства дори е направено. Имаме експертите и възможностите", увери Бойко Борисов.

Във форума участва и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя даде заявка, че ще работи за насърчаване на малкия бизнес и младите предприемачи до 29-годишна възраст. Това щяло да се случи чрез вече действащите механизми на държавната и общинската агенции за инвестиции.

Градоначалникът заложи като изключителен приоритет развитието на ИТ сектора и аутсорсинг услугите. София била на 10-то място в престижна класация на списание "Форбс" по стартиращи компании. А 90% от новосъздадените фирми в града били в областта на информационните и комуникационни технологии, съобщи Фандъкова. И обеща още усилия в тези сфери.

Кметицата поясни, че заетите в ИТ сектора и аутосорсинга са над 25 хиляди души. Те взимали изключително добро възнаграждение, което подпомагало икономиката и вътрешното потребление в столицата. 12% от износа на България идвал от тези среди, което, според Йорданка Фандъкова, е достатъчен аргумент за полагането на още усилия в тези сектори.

Бившият финансов министър Владислав Горанов коментира просветата и пазара на труда . "Това е проблем на цяла Европа, който в следващите години ще ескалира по един безпощаден начин. Има предизвикателство пред богатата Европа и неслучайно малки държави и относително бедни като България ще страдат от демографския натиск, който по естествен път ще бъде заменен от миграционен натиск", обясни той.

Според Горанов предизвикателствата пред предприемачеството в България са регулациите и достъпът до финансиране. Финансистът отбеляза, че по отношение финансирането сме постигнали напредък в последните години. Икономическият растеж, постигнат през последните 2 години, бил доста здравословен. "Тепърва има възможност за ръст на кредитирането, има възможност за продължаващ ръст на инвестициите", сподели Владислав Горанов.

В дискусията се включи и бившият вицепремиер от кабинета "Борисов-2" Томислав Дончев. Той е на мнение, че думите обществена поръчка са се превърнали в "мръсни", но пък било по-добре да ги има. "Притеснен съм от това, че сериозни партии коментират, че ЕС ни трови със субсидии, европейските закони са лоши, а законодателството е колониално. Притеснен съм, че се връщаме към стари икономически доктрини", обясни Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във