Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов ще предложи вариант той да си тръгне, а правителството да остане

"Може да блокират магистрали, но преди нас нямаше да има какво да блокират. Сега могат да си играят с метрото, само след няколко дни ще пуснем третия лъч на метрото, още осем спирки и ще има какво да блокират и спират, иначе няма." Това каза премиерът Бойко Борисов по време на Националната конференция на партия ГЕРБ.

По думите на премиера конференцията се провежда в "София Тех Парк", защото това е място, където си личи, че в последните години управлява именно ГЕРБ. "Най-мощният суперкомпютър на Балканите, 3 такива има в Европа. Представителство на Световна банка, автомобилни клъстери", изброи той.

На упреците към назначението на Иван Гешев за главен прокурор, Борисов отговори, че грешката на партията му е била, че не са издигнали свой претендент за поста. "Не моят подпис стои под указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, а на президента Румен Радев. Никога не сме се месили в съдебната власт", категоричен е премиерът.

Министър-председателят подчерта, че правителството не го е страх от служебен кабинет, но допълни, че служебното правителство не би могло да обяви извънредно положение или да удължава извънредната епидемична обстановка при нужда, да взима заеми, да променя закони, да прави актуализация на държавния бюджет, да удължава срокове за ТЕЛК и социални помощи.

Премиерът отбеляза и че Народното събрание има да приема закони, включително и промените в Изборния кодекс, в който ще залегнат принципите за машинно гласуване.

"Ще продължа разговори с коалиционните партньори и ще предложа, включително вариант аз да си тръгна, а правителството да продължи" съобщи Борисов.

"Готов съм да си тръгна по всяко време, правил съм го, готов съм и заради мен по никакъв начин не искам да има напрежение. Не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улиците и затварят кръстовища", посочи той.

Министър-председателят и лидер на ГЕРБ изтъкна, че партията му никога не е била в коалиция с ДПС и никога няма да направи такава коалиция. Той добави, че коалиция няма да има и с БСП и посочи приемливите си партньори - "Обединени патриоти" и СДС. Борисов попита риторично лидера на "Да, България!" Христо Иванов дали си дава сметка, че ще върне на власт "тези хора".

Премиерът увери, че ще работи за подсилване на структурите на ПП ГЕРБ в страната.

"Нашата сила са хората. Един ден повече не трябва да седим в управление, ако хората не ни искат", смята той. И призова функционерите на ГЕРБ по места "да се приземят". "Ще проведем много разговори с вас, искам да мислите, да разговаряте с хората, защото много от вас са се отлепили от това, което мислят хората по места", добави лидерът на управляващата партия.

Борисов апелира актива на ГЕРБ да не се поддава на провокации и заяви, че "демократичните хора не плашат бебета и деца". Според него протестиращите са направили именно това с демонстрациите си пред дома на кмета на София Йорданка Фандъкова и пред къщата му в Банкя.

Докато Борисов говореше, се чу скандиране от страна на протестиращ, който бе успял да доближи до мястото, където се провежда конференцията. Чуха се и нецензурни думи, на които премиерът отговори с: "Има и такива".

Протестиращият бе отведен от охраната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във