Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов ще каже на Ердоган "аго" да му стане драго

Ще говорим с Ердоган за добрите отношения, не че са лоши. Нали знаете приказката: "Кажи му аго да му стане драго"?  Взел съм приятеля ми ефендито Вежди. Това каза премиерът Бойко Борисов на летище "София" преди да отпътува за Анкара за среща с турския президент Реджеп Ердоган.

Основен акцент в разговора между двамата ще бъдат възможностите за преодоляване на напрежението около увеличения мигрантски поток между Турция и Европейския съюз през последните дни и мерките за деескалация на напрежението в Сирия.

"Години наред с нашата братска държава Гърция водим много балансирана политика. Разговаряхме в Алксадруполис за ситуацията в много сфери в региона. Знаете, че ние имаме прекрасни дружески отношения с Турция и Ердоган и министрите му. Имаме много общи инфраструктурни проекти. В един момент между нашите съседи конфликтът е налице. Такива конфликти влияят върху растежа, бизнеса и туризма. А когато имаме и грипа плюс коронавируса нещата могат да станат драматични", коментира Борисов.

Премиерът смята, че изходът е ЕС да подкрепи Турция, за да може тя да се се погрижи за бежанците.

"Отивам на приятелска вечер с мой колега, мой приятел. Не можем да гледаме със злорадство как жени и деца ги размятат по границата. Мисля, че е голяма грешка да се изкарва армия срещу тези хора", категоричен беше Бойко Борисов.

Той коментира и разговора, който проведе през деня с френския президент Еманюел Макрон.

"Президентът Макрон ми каза, че ми вярва, че вярва в нашата политика точно преди да замина. Обещал съм, че преди да излетя от Анкара ще проведа 14 разговора, за да информирам всички, за това, което сме говорили. Един мъдър политик си мери думите и ако стигнем до такова решение и да го обявим, надявам се от София, нека засега бъдем скромни. Съумях да направя среща във Варна, където дойдоха Доналд Туск и президента Ердоган и тогава видяхте, че само по време на нашето председателство се даде тези срещи да се проведат в България по време на председателството. Другите срещи се правиха в Брюксел, заяви Борисов.", уточни Бойко Борисов. 
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във