Банкеръ Daily

Христо Иванов:

Борисов ще харчи до изборите и ще заложи бюджетна бомба на следващото управление

"В България системно се харчи безконтролно. Борисов ще харчи до изборите, ще заложи бюджетна бомба на следващото управление. Няма никакъв спор, че в тази криза трябва да се подпомагат сектори, но това трябва да стане умно, прозрачно, със стратегия." Това каза съпредседателят на "Демократична България"  и лидер на "Да, България" Христо Иванов за бюджета за 2021 г., който в момента се гледа в парламентарните комисии. 

"Бойко Борисов се качва на джипката и започва да раздава пари. Това е хаос, а хаосът е навсякъде - той извира от управлението, владее системите, включително и здравната, както и обществото." Така Иванов коментира управлението на кризата в страната. В студиото на bTV той обясни, че управляващите фатално са пропуснали времето за подготовка на системите.

По думите му, липсва системен подход към най-важния въпрос за ограничаване на разпространението на вируса, тъй като се генерира фон на абсолютно изключващите се послания, а дори самите хора не са наясно какви са мерките. Като пример лидерът на "Да, България" даде решението първо всяка болница да има отделение за лечение на коронавирус, а след това се решава болниците да отделят. Междувременно двама пациенти починаха на стълбите в отделението по токсикология, превърнато в ковид, в Пловдив. "Това е хаосът, в който и нашите медици работят", отсече Христо Иванов.

Той посочи, че все още няма никаква ясна подготовка за коледните празници - хората не зная ще пътуват ли, ще могат ли да се връщат от чужбина. Другата страна на медала е решението на Белгия от миналата седмица да състави щаб, който да подготви ваксинацията на населението, което си е почти военна операция. У нас такава подготовка няма.

Според политика, премиерът Борисов до голяма степен е лично отговорен за този хаос. "Това е огромен провал на Борисов", категоричен е Иванов. Той предупреди, че именно заради това ще си платим всичко.

"Ще платим и 100-те жълтици, и 100-те тояги, и торбата сол. В другите страни има междинни стратегии. Изискват ясни данни, управляване на отделни единици, групи. Това се прави. Борисов се качва на джипката и започва да ръси дивотии", изтъкна съпредседателят на "Демократична България".

Той критикува управлението за това, че липсва системен подход както при мерките, така и в подпомагането на бизнеса и населението.  "Имаше комисия в парламента за контрола на помощите - да се чули нещо от тази комисия, с председател Йордан Цонев", попита Христо Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във