Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов ще благодари на Фон дер Лайен за ваксините

Бойко Борисов

Започна участието на премиера Бойко Борисов във видеоконферентното заседание на членовете на Европейския съвет.

Във фокуса на разговорите на европейските лидери днес са темите за развитието на пандемията от COVID-19, отношенията на Европейския съюз с Русия и ситуацията в Източното Средиземноморие. Вечерта държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС ще разговарят с президента на САЩ Джо Байдън, който ще представи визията си за бъдещето на отношенията между ЕС и САЩ.

В петък  евролидерите ще обсъдят единния пазар, индустриалната политика, цифровизацията и икономиката.

На видеоконферентното заседание  Борисов  ще изрази пълна подкрепа за общия подход, който ЕС е избрал за осигуряването на ваксини и ще благодари на Европейската комисия и лично на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за огромните усилия, които са положили в тази посока. Благодарение на този общ подход в ЕС всички държави членки имат равен достъп до така необходимите за възстановяване на нормалния живот ваксини.

Премиерът ще подчертае  важността на стриктното спазване на условията на договорите от страна на фармацевтичните компании. Не може да се прави никакъв компромис с доставките на поръчаните количества и срокове. Всички държави членки на Съюза са единодушни, че не трябва да се допуска нарушаване на условията по договорите, тъй като в противен случай се създават пречки за опазването на живота и здравето на всички европейски граждани.

Той ще подчертае пред лидерите на ЕС, че солидарността и готовността за компромиси са пътят към правилните решения във времето на пандемията от COVID-19. В тази връзка от огромно значение е държавите членки да бъдат единни и да действат бързо и ефективно за намиране на решения в отговор на пандемията.

Премиерът Борисов ще посочи позицията на страната ни в подкрепа на въвеждането на „цифров зелен сертификат“. Българският министър-председател ще акцентира, че подобен сертификат следва да улесни свободното движение на гражданите, а не да доведе до създаването на допълнителни пречки, привилегии, ограничения и дискриминация, което не кореспондира с правата и ценностите на ЕС. Сертификатът ще даде възможност всеки един европейски гражданин да отбележи дали е ваксиниран срещу COVID-19, дали е преболедувал или да въведе отрицателен PCR тест за коронавируса.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във