Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов се зарече, че няма да има хотел на Алепу, докато той е премиер и ГЕРБ е на власт

„Виновните лица за строежа на Алепу ще си получат наказанието. Има разследване. Като се намерят виновни, ще стоят в ареста - министри, заместник-министри. Това е работа на независимата прокуратура, на независимите институции. Представяте ли си някой да даде разрешение. Не виждам по време на нашето управление това да се случи - там да има хотел. Това е абсурдно", заяви премиерът по повод строежа на Алепу и посочи, че той "ще остане прекрасно място за къщичка за птици". По повод скандала с подпорната стена той се зерече, че докато е премиер и ГЕРБ е на власт на Алепу няма да се построи хотел.

Борисов коментира и думи на президента от вчера, че отношенията му с бизнеса са коренно различни от тези на премиера.

"Работата на опозицията е да недоволства. Ченгеджийските номера на Румен Радев няма да коментирам. В неговата игра няма да влизам. Не знам къде го е казал това и къде е безделничил, някъде се е разхождал. Обществените поръчки са зад мен, виждате ги направени. А неговата роля е да се разхожда и да говори. Пожелавам му хубава неделя и да се опита да обединява, не да разединява нацията. Това вече не е интересно. Българският бизнес не заслужава такова отношение. Единствено му завжидам, че успя да направи предварително съдебната реформа - да ти пращат предварително съдиите актовете, това на нас не ни се е случвало", каза Борисов .

Борисов е в Бургас, където инспектира готовия обходен път за Поморие. „Ето ги обществените поръчки”, посочи премиерът новия път.

Преди това той инспектира реконструкцията и разширяването на пречиствателната станция за отпадни води и изграждане на довеждаща инфраструктура на територията на Приморско и Китен.

„Огромната пречиствателна станция на общините Китен и Приморско има най-съвременните шведски и италиански системи. Изпълнихме това, което сме обещали - да предоставим най-чистото море“, заяви Борисов. Като сълза вода излиза”, констатира премиерът при вида на съоръжението.

Премиерът Борисов отбеляза, че вече всички населени места имат най-съвременните пречиствателни станции. „Но ако тези отпадни води отиваха в морето, всички щяха да са тук и да ме питат“, заяви Борисов. 

Заедно с премиера са министърът на околната среда и водите Емил Димитров, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Приморско Димитър Германов, депутати, общински съветници.

"След Поморие, сега и Приморско има пречиствателна станция. Огромна пречиствателна станция. Това, което сме поели като ангажимент към хората, туристическия бранш и гостите, предоставяме най-чистото море. Всяка капка вода се пречиства", изтъкна Борисов. 

„От двата града – Приморско и Китен, посредством помпени системи, канализацията ще достига дотук. Чрез контрола на системата може в реално време да се наблюдава как се пречиства водата, какви са параметрите ѝ, а зимата да се ограничи обемът на работа, предвид по-малкия брой жители“, обясни министър Емил Димитров.

Екоминистърът даде информация и относно друг бъдещ проект, който предстои да се реализира и касае допълнителни 3 язовира, които да водоснабдяват Черноморието. "Много бих се радвал, ако се случи. Това е инициатива на управителите на всички ВиК по Черноморието. Целта е не само Камчия и Ясна поляна да го захранват, а да има още 3 язовира, посредством които за следващите 10-15-12 години да има вода за всички. Това ще помогне както на жителите, така и на бизнеса“, заяви Димитров.

„Това, което сме поели като ангажимент, сме го направили. Предоставяме най-чистото море. Всяка капка вода ще се пречиства. Сигурен съм обаче, че където ме видят, ще ме питат за Радев, а не за пречиствателните станции“, коментира премиерът.

На въпрос, свързан с това дали вече има туристи, присъстващият кмет на Приморско Димитър Германов отговори положително. „Пълни се. Вчера имаше немски, холандски, полски туристи, чехи - на фона на тази криза, се справяме изключително добре“, посочи Германов.

Премиерът откри и обходния път на Поморие. Това е последен етап от модернизацията на пътя Бургас - Слънчев бряг. С построяването му транзитното движение се изнася извън града, повишава се безопасността на движението и се намалява замърсяването на въздуха. Обходният път на Поморие е готов със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за около 20,6 млн. лв.

„Надявам се четвъртък петък другата седмица да започне този строеж – малко преди аерогарата вдясно до автомагистрала „Тракия“. Идеята е като тръгнеш от София, Пловдив или Стара Загора. Да стигнеш до Бургас без светофар“, заяви премиерът.

 “Г-н премиер, един дрон ни следи”, обърна се ПР-ката Севдалина Арнаудова към Борисов, докато той шофираше джипа с кмета на Бургас Димитър Николов, екоминистъра Емил Димитров, и заместник-регионалният министър Николай Нанков. “Радев!”, отсече премиерът. Впоследствие се оказа, че дронът е на един от работниците на пътя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във