Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов се срещна с номиниралите Българската православна църква за Нобел за мир

Премиерът Бойко Борисов се срещна с трима от инициаторите на предложението за номиниране на Българската православна църква за Нобелова награда за мир – ген. д-р Ефраим Снех, бивш министър на здравеопазването на Израел, адвокат Моше Алони и адвокат Елизар Плейгил. Те са сред най-активните поддръжници на инициативата, чиято цел е БПЦ и Светият синод да получат заслужено международно признание за усилията си в периода 1941-1943 г. за спасяването на близо 50 хиляди български евреи.

Идеята за номинацията на духовната институция беше обявена при посещението на премиера Борисов в Израел през 2016 г. и е подкрепена от стотици наследници на спасени български евреи. За целта беше учредено и сдружение „Благодарност”. В срещата участва и посланик Ирит Лилиан.

Премиерът Бойко Борисов благодари на сдружението за ангажираността с каузата, която дава гласност на безпрецедентен факт в световната история и то във време, в което говорът на омразата се чува най-силно.

„Има събития, които никога не трябва да се забравят. Такова събитие е Холокостът, но такова събитие е и обединението на един народ под духовното водачество на неговата Църква в защита на човешкия живот. Ние сме горди с принадлежността си към народ, който в най-мракобеснически времена не е останал безразличен към съдбата на своите съграждани от еврейски произход и се е изправил в тяхна защита”, посочи министър-председателят.

Той изрази убеждението си, че България и нейното правителство ще продължат да се противопоставят категорично на всякакви прояви на нетолерантност и ксенофобия.

Моше Алони, Ефраим Снех и Елизар Плейгил благодариха за личната ангажираност на премиера Борисов за установяване и поддържане на диалог и разбирателство между различните религиозни и етнически групи в България. Те посочиха, че в негово лице виждат гаранции за недопускане и пресичане на прояви, които биха могли да породят клевети и политически спекулации за ролята на Българската православна църква и на българския народ за спасяването на българските евреи и да накърнят по какъвто и да е начин международния авторитет на съвременна България.

По-късно бе тримата участваха в международна конференция „По съвестта на вярата и по дълга на гражданската свобода – Приносът на Българската Православна Църква за спасяването на българските евреи“ във Военния клуб в София. Съорганизатори бяха Богословският факултет на Софийския университет „СВ. Климент Охридски“, Асоциацията за жените-адвокати, Висшият адвокатски съвет, Съветът на Софийската адвокатска колегия, Организацията на евреите в България „Шалом“ и Секция „Теология“ към Съюза на учените в България.  

Програмата на конференцията включи и поклонение пред гробовете на Екзарх Дтефан и Патриарх Кирил в Бачковския манастир. Предвидено е издаването на двуезичен сборник с материали от конференцията със съдействието на Дирекция Вероизповедания при Министерския съвет. Изданието ще съдържа статии на известни учени от България, Израел, Германия и САЩ, в които са обхванати проблеми от различни области: история, богословие, архивистика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във