Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов се скара на пътуващите до Италия: "Няма държавата да плаща"

Няма държавата да плаща доброволната карантина на хора, които просто не искат да са дисциплинирани и пътуват. Как да бъде решен проблемът? Личните лекари решават. Сутринта гледах как един казва: "Аз си отивам за Италия, аз си отивам за Франция. Трябва ли след това ние всички да му платим за това, че не иска да е дисциплиниран или не иска да изчака? Това каза пред журналисти в Александруполис премиерът Бойко Борисов.

"Държавата – това сме всички ние", посочи той, цитиран от "Фокус". Според Борисов решение срещу коронавируса ще бъде намерено в най-скоро време, тъй като целият свят е поел ангажимент да се справи със заболяването.

Според шефката на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова обаче нормативната уредба гарантира осигурените българи да могат да ползват болнични за карантина. По думите й това няма да натовари социалната система.

"Има такава причина в болничния лист, а именно карантина. Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т.е. за срока, който се налага за карантината. Има и подходящ код в Международната класификация на болестите. Така че има всички условия социално осигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на техния общопрактикуващ лекар. Нормално е те да се свържат с него, за да няма злоупотреби общопрактикуващият лекар трябва да получи потвърждение от граничните власти. Събират се данни за лицата, които идват от регионите, които са в момента ендемични за коронавирус", каза Дариткова и добави, че доброволната карантина, без право на болничен, ще важи само за неосигурените.

Законът е категоричен и осигурените лица имат право да ползват болничен за тъй наречената карантина, заяви и шефът на социалната комисия в парламента Хасан Адемов. Когато имаш право на обезщетение, е абсурдно да взимаш отпуск, добави той.

"Във връзка със засилващата се тревога за коронавируса, бихме искали да кажем, че ще подкрепим всички разумни мерки на правителството за защита на българските граждани от коронавируса. Това не трябва да става за сметка на хората. Указанията от вчера към онези, които са в доброволна карантина, въпреки че няма такова понятие, да ползват платен отпуск или ако нямат такъв - неплатен - са неадекватни и несправедливи", заяви и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във