Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов се сгромолясва и се опитва да повлече всички около себе си, заяви Мая Манолова

"Борисов се сгромолясва и в падението си се опитва да повлече всички около себе си. Проблемът на Борисов не е с мен или с водачите на протестите, а е с българските граждани, които вече не желаят да бъдат управлявани по този мутренско-мафиотски начин". Това каза пред БНР лидерката на "Изправи се България" Мая Манолова. По думите ѝ общото усилие на гражданите е да се стигне до оставка на правителството и да има предсрочни избори.

"Бойко Борисов не мисли за българските фирми и за народа. Мерките на правителството са стигнали едва до под 5% от фирмите. От 500 млн. лв. обещани безлихвени кредити - раздадените са едва 9 млн. лева", посочи тя и призова да се обяви пълна данъчна ваканция за бизнеса до края на годината, за да бъде облекчен. „Като не могат да дадат на бизнеса, то да не му вземат”, каза Манолова.

По думите й тотално липсва подкрепа от държавата за гражданите и за бизнеса, а държавата се загробва с нови заеми. „Вчера беше обявен 1 млрд. лв. заем от Европейския фонд за подкрепа на заетост. Трупаме нови дългове, но не сме оползотворили предварително определените пари за това - от осигурения през март милиард до момента са похарчени по-малко от 200 млн. лв., допълни тя.

Манолова коментира, че за машинното гласуване се изричат много лъжи. "Защо представителите на всички партии в ЦИК бездействат вече една година? Текстът в Изборния кодекс е в сила от август миналата година, че на всички избори, след местните избори, трябва да има машини", припомни лидерът на „Изправи се.БГ”. По думите ѝ те саботират машинното гласуване и честните избор.

"Народът няма да приеме манипулиран вот. Няма как да има честни избори без машинно гласуване. Ключово важно е и отстраняването на Михаил Константинов от "Информационно обслужване", ако искаме да има честни избори", подчерта бившият омбудсман.  

Мая Манолова обяви, че разполага с информация, че документацията за поръчката за машини за гласуване е готова и тя трябва да бъде обявена. "Нужен е един месец технологично време, за да приключи процедурата и да бъде избрана фирма-изпълнител. Така че има време. Вече се проведоха евроизбори с 3000 машини. Питам Томислав Дончев - как тогава  бяха взети под наем, а сега?", попита тя. Според нея могат да бъдат взети под наем машини от Белгия, която разполага с 30 хиляди машини. "Би могло българското правителство да преговаря с белгийското", допълни Манолова.

По-рано през деня във Варна председателят на „Изправи се.БГ” заяви, че оставката на Борисов и на правителството му е на първо място. „Кабинетът „Борисов 3” е изчерпан и вреден за българските граждани. Голяма част от хората, които са на протестите по улиците и по площадите, са решени да протестират до край. Смяната на министри, партийната сбирка вчера и опитите да се дискредитират протестиращите са политически театър и ритуални танци, с които Борисов се опитва да запази властта, защото го е страх от ревизия”, каза тя.

Мая Манолова подчерта, че не е нужна промяна в Изборния кодекс, за да се въведе машинно гласуване, както твърди премиерът. „Няма нужда от промени в Изборния кодекс. С разпоредбите в него на евроизборите бяха осигурени 3000 машини за гласуване. Искането за промени в Изборния кодекс е печелене на време и ритуални танци, за да си подредят изборите. ЦИК имаше цяла година да обяви обществена поръчка за машините, да организира логистика и сервиз”, категорична е Манолова. По думите й Борисов и Дончев умишлено саботират машините. „Призовавам представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС, „Воля“, „Демократична България“ и „Обединени патриоти“ в ЦИК да обявят незабавно обществената поръчка за машините”, каза Манолова.

„Изправих се срещу ГЕРБ в София и ако имаше машини, резултатът щеше да бъде друг, защото машината няма чекмедже с пачки и не взима по 50 лв. Обществената поръчка за машините за гласуване трябва да бъде обявена час по-скоро, защото в противен случай изборите в цялата страна ще са като в София – с подменени протоколи и откраднати гласове”, припомни тя.

Манолова призова всички субекти, които ще участват на следващите избори, да отговорят на три въпроса - ще правят ли ревизия на десетгодишното управление, на министерства и на фирми, близки до властта, ще правят ли коалиция с ГЕРБ и Борисов и какво е отношението им към машинното гласуване. „Ревизия трябва да има и на всички социологически агенции, които манипулират общественото мнение”, допълни председателят на „Изправи се.БГ“.

„Изправи се.БГ“ ще се яви на следващите парламентарни избори. Днес откриваме офиса на Гражданската платформа във Варна. Имаме организация във всички областни градове и предстои изграждане на структури в цялата страна”, каза още Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във