Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов се разграничи от шпионския скандал

Премиерът Бойко Борисов откри редовното правителствено заседание с 15-минутен монолог по актуалните политически теми.

Борисов започна с ресора на българския еврокомисар Мария Габриел - "Иновации и младеж", който бе определен във вторник. Министър-председателят заяви, че образованието и квалификацията са първа точка в програмата на правителството, но и в Европа. Според него решението на новоизбрания председател на ЕК Урсула Фон дер Лайен е забелязала направеното от кабинета в последните години.  "България беше оценена като държава, която в традициите си има добро образование, култура спорт и мозъци от типа на Джон Атанасов", отбеляза премиерът.

Той свърза ресора на Габриел с избора на следващ председател на Международния валутен фонд (МВФ), защото консултациите се водили паралелно. Единствен кандидат за поста е българката Кристалина Георгиева. Бойко Борисов изброи страните застанали зад кандидатурата на Георгиева - САЩ, Китай, Русия, арабските страни, Африка. 

По темата за т. нар. шпионски скандал Борисов каза, че се прави опит да се "поставят на една плоскост" отношенията ни с Русия. "Не виждам никакво основание да се свързват едното и другото. Ще припомня времето на Майкъл Чорни и Денис Ершов, когато имаха проекти, свързани с нашия военно-промишлен комплекс и всичко останало", каза още Бойко Борисов. 

Той се разграничи, казвайки, че няма нищо общо с повдигнатите обвинения към лидера на движение "Русофили". "Нашите служби работят, изрично подчертавам, с партньорски, други служби и го прави прокуратурата, аз нямам никаква роля в този процес. Този процес се движи на база следствието, което тече", акцентира министър-председателят.

След това той говори за покупката на американските изтребители F-16. Борисов заяви, че идеята била да се вземе най-добрият самолет за българската армия и ако знаел, че купуването на този самолет ще предизвика такава злоба, сигурно изобщо нямало да се занимава.

Очаквано, Борисов отдели време да похвали работата на третото му правителство, като изтъкна, че няма нито едно перо или направление, по което работят министрите от този кабинет, да е по-слабо от предишни години.

"Всяка година вдигаме доходите с минимум 10%, превъоръжаваме армията, МВР разкрива всички убийства, направи се много за образователната инфраструктура, видяхте как е станала НСА, борбата с контрабандата, корупцията. И във всяка една сфера. БВП никога тази държава не е имала по-голям. Най-голямата компания в Европа ни остави да спорим с Турция и съревнованието още не е приключило. Отесняха магистралите. Откакто сме ние, София е по-чиста от Берлин", обобщи премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във