Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов се притесни, че ще е следващият разпитан

Деница Сачева, Бойко Борисов, Томислав Дончев

Целта на разпитите на бивши високопоставени магистрати бил експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Това смята самият той. Борисов се появи пресконференция на ГЕРБ, на която съпартийците му оценяваха работата на служебното правителство. Според бившия премиер цялото разследване на Главна дирекция "Национална полиция" е "цирк", организиран заради предстоящите през юли избори.

"Тоя цирк не е срещу прокурори и следователи. Целта съм аз. Предполагам, че и мен ще ме викнат седмица преди изборите, вие ще бъдете викнати на тоя панаир. Това е като за шкафчетата - те ме издебнаха, нагласиха и снимаха. Това е началото и края на един сценарий“, каза Борисов, който оцени по същия начин и скандала "Илчовски": "Набедиха едно момиче, което аз никога не съм виждал, защото чули..."

"Престанете с тая джипка, НСО има 6 "Тойоти" - "Секвои" и на тях се вози Радев, вози се Стефан Янев, возят се всички, при мен е била една", заяви още Борисов.

Той обясни, че вероятно ставало дума за проверка по стар сигнал срещу него. Сигналът бе споменат от вътрешния министър Бойко Рашков преди няколко седмици. Министърът обясни как при него е дошъл човек и му разказал, че бил заплашен, че жена му и децата му няма да разберат дали не ядат неговото месо. "Става дума за някакъв сигнал от 2009 г. Нито го знам тоя човек, нито го познавам. Поразпитах малко, ама то се оказа, че е друг човек, защото този, за когото твърдяха в началото, работи в одита на Министерството на здравеопазването вече много години. Някой чул – уволнен 2009 г. някога и трябва да си спомня дали някой е идвал 2009 г. при мен. Сега разиграват този цирк, целта съм аз. От 2009 г. искате ли да ви разпитам дали помните дали с някой сте се срещали и дали някой е чул", каза лидерът на ГЕРБ. "Тормозят хората. Търсят свидетели като бесни", обобщи той. 

"Ставам разследващ гражданин и ще съм много добър в тази си дейност. Като главен секретар на МВР имах 90% одобрение. Ще видите какви митничари са си назначили, покровителствали контрабандата. Аз тях ги знам, половината съм ги арестувал", посочи лидерът на ГЕРБ. Той за пореден път призова Слави Трифонов да поеме отговорност. 

Преди появата на Борисов бивши министри и настоящи кандидат-депутати от ГЕРБ осъдиха действията на служебния кабинет.

"Това не е стандартен служебен кабинет. Той е назначен от Румен Радев, но има политически профил. Това е коалиционен кабинет на БСП, "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!" и се ползва с подкрепата на ДПС", заяви Тома Биков, като даде конкретни примери по линия на БСП (Бойко Рашков, Янаки Стоилов, Христо Бозуков), ДБ (Кирил Петков, Асен Василев, Стойчо Кацаров) и ИСМВ (Велислав Минеков).

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев обяви, че ще сезират ЦИК за "предизборна пропаганда и агитация", извършвана от служебното правителство. По думите му има "дълбоко вкопаване" във всички структури. "Изборите по кодекса "Трифонов" ще бъдат меко казано огромно предизвикателство – ще има не само логистични трудности, свързани с транспортиране на машини и изборни книжа. Ще има трудности за всеки да упражни правото си на глас“, предвеща Дончев.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов каза, че "това управление на здравната криза в момента умишлено подготвя страната за нова, четвърта вълна на COVID-19". Според него има притеснения в публичното пространство за лобистки текстове, които обслужвали частни и корпоративни интереси в здравеопазването и някои разпоредби можело дори да затворят лечебни заведения. "Никога в Министерството на здравеопазването не е вилнял такъв лобизъм и това е изключително опасно за България и българските лекари, пациенти и лечебни заведения", каза Ангелов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във