Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов се похвали с рекордно ниската контрабанда на цигари

Контрабандните цигари на българския пазар са паднали до 3.8% през първото тримесечие на 2019 г. Това е своеобразен рекорд в сравнение с 2010 г., когато проучванията започнаха и показаха 34,5% дял на незаконните цигари, съобщи премиерът Бойко Борисов.

На представянето на резултатите присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов. Премиерът изтъкна също, че според данни на Европейския съюз България се справя най-добре в борбата с трафика на мигранти по границите.

Борисов отчете, че от началото на годината са задържани 11 тона нелегален нарязан тютюн, а за 2018 г. заловеният канабис е 110 тона

Премиерът даде обещание, че ще се вземат марки срещу злоупотребата с болнични листове и също така увери, че е разпоредено на Министерството на земеделието в отделните общини да бъдат осъществени мащабни пръскания с инсектициди. Той съобщи, че действията срещу свръхпопулацията на комари трябва да приключат началото на август.

По-рано министър-председателят похвали правителството и в началото на редовното му заседание. "И в политическо, и в икономическо отношение България е стабилна. Сивата икономика намалява. Когато цифрите говорят, много ясно и лесно се правят изводи", заяви Борисов.

Той изтъкна, че усилията на НАП са довели до намаляване с 5 млрд. лв касовите наличности във фирмите, както и кампаниите за заплатите в плик. След 2023 г. България ще е сред страните с най-добрите показатели, категоричен бе той и допълни, че дори неправителствените организации започват да отчитат усилията на управляващите, а парите са в бюджета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във