Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов се похвали с 32.8% спад на заболелите от COVID-19

По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, България бележи 32.8% спад в заболеваемостта от COVID-19 в сравнение с последните две седмици. За същия период Хърватия има ръст на заразените с 181%, Франция - 106%, Нидерландия 46% и Гърция 51%, съобщи премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. 

"Докато пандемията в целия свят расте, България е една от малкото страни, които я управляват правилно. Ние първи въведохме ограничителни мерки. Te бяха гъвкави и така икономиката продължи да работи. Реорганизирахме индустрията си, презапасихме се със защитни средства и лекарства. Гарантирахме, че болниците ще издържат на натиска. В същото време благодарение на разумната си финансова политика, държавата продължава да отпуска средства за социално-икономически мерки в отговор на кризата. В момент, в който световните икономики отчитат рекорден спад, ние подпомагаме индустрията, гражданите, увеличаме доходите и строим в цялата страна. И всичко това - без да сме теглили заем", похвали се Борисов. 

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията събира данните си от националните щабове за борба с коронавируса. "На потребителите се препоръчва да използват всички данни с повишено внимание и осъзнаване на техните ограничения", заявяват от европейския център.

В България установените заразени през последното денонощие са 165, но при направени едва 3667 теста, показват данните на единния информационен портал с данни за болестта. Общият брой заразени става 14 669, от които 4451 са активни. Излекуваните лица са 9699, от които 257 са регистрирани през последното денонощие. Настанените в лечебни заведения са 782-ма са пациентите с потвърден COVID-19, като от тях в интензивни отделения се намират 61. До момента починалите са 519, а седем са новите случаи от последното денонощие. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във