Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов се опитва да премахне всички олигарси, които не са му подчинени, смята Антон Кутев

"Няма как възстановяването от коронакризата да не минава през данъчни изменения. Едно от най-важните неща в момента е ремонтът на данъчната ни система, основата на който трябва да бъде прогресивното данъчно облагане. Само по себе си обаче няма да даде очаквания резултат. Трябва да бъде съчетано с още няколко стъпки, като семейно подоходно облагане и промяна на част от косвените данъци - като ДДС върху храните и лекарствата. Отдавна сме заявили, още преди кризата с коронавируса, че в данъчното облагане трябва да се направи голяма реформа". Това  заяви депутатът от БСП Антон Кутев.

Според него кризата само е засилила процесите, които и досега са били видими в обществото - ножицата между бедни и богати в България продължава се увеличава. А от началото на кризата безработицата се е увеличила с почти една трета и ще продължава да се увеличава, защото тепърва предстои да се видят икономическите последици от последните три месеца. 

"Почти в цял свят се даваха безвъзмездни помощи. У нас точно тези, които бяха най-тежко ударени - хората със свободни професии, трябваше да бъдат веднага финансово подкрепени, но директно, а не по схеми като 60/40. Това, което се направи, не беше достатъчно", каза социалистът пред БНТ.

Той коментира и обвиненията на бизнесмена Васил Божков към властта.

"Големият въпрос е защо Владислав Горанов и Бойко Борисов се правят, че досега нищо не са знаели. Истината съвсем не такава. Законът, който дава правото на Горанов да облага по сегашния начин бизнеса на Божков, е приет през декември 2014 г. В него има един параграф 16, който недвусмислено казва, че в срок от три месеца правителството трябва да разработи стратегия за развитието на хазарта и да внесе нов законопроект. В момента, в който на 28 февруари 2015 г. Горанов и Борисов не са внесли този законопроект, те вече нарушават закона. Година по-късно финансовият министър твърди, че законопроектът е написан и до дни предстои да бъде внесен, но до юни 2020 г. това все още не е факт. Това може да се обясни така - този закон най-вероятно е бил рестриктивен за бизнеса на Божков и е трябвало да отнеме част от парите му. Щом до ден днешен все още този закон не е внесен, значи досега Божков си е плащал за това", посочи Кутев.

По думите на депутата в момента не се води битка на властта с олигархията, а е опит за нещо, което е било правено в България преди 25 години от други сили - да се пренареди цялата икономическа структура на страната.

"Борисов се опитва да махне от картата всички олигарси, които не са му подчинени по някакъв начин. Той не закача тези, с които вече има връзки и са се сработили. Аз съм убеден, че Домусчиев скоро няма да има проблем, най-вероятно Делян Пеевски в никакъв случай няма да усети някакви затруднения. Ще усетят тези, които не са управлявали, такива като Божков. Този процес е също толкова вреден, колкото вреден беше процесът на създаването на тези олигарси преди 25 години", подчерта народният представител от левицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във