Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов се надява талибаните да бъдат наказани

Бойко Борисов

Ситуацията в Афганистан бързо излиза извън контрол. През годините България като лоялен член на НАТО и ЕС даде своя дял в подкрепа на афганистанския народ. Днес обаче сме изправени пред нови предизвикателства. Това написа бившият премиер Бойко Борисов във Фейсбук.

Според Борисов демократичната международна общност не трябва да позволява Афганистан отново да се превръща в "база за международен тероризъм, нито зверствата на талибаните от миналото да останат ненаказани".

"Афганистанският народ трябва да знае, че има подкрепата на света, а тези които се готвят да вземат властта - ясно да чуят от всички, че насилие и хаос, потискане на правата на жените и други издевателства няма да останат без последствия. Надявам се България да бъде сред страните в НАТО и ЕС, които ясно заявяват такава позиция", написа още Борисов. 

Междувременно ситуацията в Афганистан  се успокои, твърдят представители на талибаните, след като екстремистите обявиха войната за приключила ден след като превзеха столицата, а западните страни се опитват да евакуират гражданите си от потъналото в хаос летище в Кабул. 

В неделя президентът Ашраф Гани избяга от страната през Таджикистан, а по-късно бе съобщено, че вицепрезидентът Амрула Салех също е избягал.

Бунтовниците достигнаха покрайнините на Кабул и бързо навлязоха в столицата. Предстои обявяване на създаването на Ислямско емирство Афганистан - съобщи неназован представител на талибаните, цитиран от АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във