Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов се надява на стратегия за изкореняване на африканската чума в световен мащаб

В България предприемаме всички мерки за ограничаване разпространението на заболяването африканска чума по свинете, заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

Борисов отбеляза, че за целта в страната се прилага план, изготвен от Министерството на земеделието, храните и горите, който включва засилен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове, мерки за биосигурност в свиневъдните обекти, провеждане на информационна кампания, извършване на дезинфекция на площи и продукти, постоянен епизоотологичен надзор и редуциране на популацията от диви свине.  Той изтъкна, че за да бъдат приложени с цялата си сила тези мерки, се използва сериозен финансов ресурс. Премиерът добави, че българското правителство е отпуснало 28 млн. лв. за изплащане на обезщетения и прилагане на мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването Африканска чума по свинете на територията на България. Съгласно процедурата на Европейската комисия се извършва частично рефинансиране на направените разходи.Той се надява, че в най-кратки срокове Европейската комисия да започне да възстановява разходите, направени от България, по овладяване на различни заболявания по животните, в това число и Африканската чума по свинете. 

Според премиера разпространението на болестта африканската чума е не само регионален, но вече и глобален проблем, който носи огромни загуби на засегнатите държави и който може да повлияе трайно не само върху определен сектор, а върху цели икономики и търговски партньорства. По тази причина министър-председателят счита за изключително важна координацията на действията в борбата срещу този вид чума в Европа. Борисов каза също, че е уверен, че експертната среща по въпросите на африканската чума, чийто домакин е София, ще допринесе за изготвянето на Глобална стратегия за контрол и изкореняване на това заболяване в световен мащаб.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във