Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов се надява на повече японски инвестиции след срещата с външния министър Таро Коно

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Япония Таро Коно. В рамките на разговора им в Министерския съвет Борисов отбеляза, че Япония е приоритетен партньор и традиционен приятел на България. Той определи като положително активизирането на двустранния политически диалог на високо равнище и предаде своите искрени поздрави на премиера Шиндзо Абе, който през януари 2018 г. осъществи първата визита на японски министър-председател в България.

Българският премиер изрази увереност, че срещите на високо ниво ще дадат допълнителен импулс на икономическите връзки, което от своя страна е предпоставка за увеличаването на обема и обхвата на японските инвестиции, както и на броя на японските туристи у нас. Той подчерта, че страната ни се е доказала като стабилен и предсказуем партньор с голям потенциал за сътрудничество. Също така акцентира върху интереса на България да увеличи износа си за Япония, както и да се засилят бизнес контактите в области като информационни и комуникационни технологии и автоматизация, машиностроене, производство на автомобилни части, строителство.

Борисов приветства обявената от японския министър-председател инициатива за сътрудничество със Западните Балкани. Той заяви, че страната ни има готовност да продължи доброто взаимодействие по линия на официалната помощ за развитие в региона след успешното провеждане в София на Съвместния семинар по управлението на риска при наводнения в Западните Балкани, който се проведе в началото на настоящата година. Отбеляза и че Западните Балкани са били приоритетна тема в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Влизането в сила на споразуменията между Евросъюза и Япония за стратегическото и икономическото партньорство ще окаже допълнително благоприятно влияние и на българо-японското сътрудничество, категоричен бе министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във