Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов се качи на американския самолетоносач "Хари С. Труман"

S 250 53a74620 a483 4a71 afc0 0aa54b2e40fa
S 250 37532e9b e036 4183 baf6 62218d10e527
S 250 0a80a702 5a0b 4e41 a32c fc653f02ae65

Националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на борда на американския самолетоносач "Хари С. Труман", където заедно с ръководената от него делегация участва в опознавателна обиколка в рамките на НАТО. Заедно с българския премиер на самолетоносача на Военноморските сили на САЩ бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на Българските военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

Борисов изтъкна, че страната ни разглежда участието си в мисии и операции на НАТО като основен приоритет и възнамерява да запази ангажимента и приноса си към тях. "България ще продължи да оказва подкрепа към усилията на Алианса за постигане на световен мир и сигурност", посочи премиерът. Той подчерта отличното сътрудничество между България и САЩ в редица сфери, което е от огромно значение на фона на предизвикателствата пред международната среда.

"Заедно сме по-силни във всички области – ние сме съюзници в НАТО, партньори в областта на отбраната, партньори в енергетиката, партньори в бизнеса и много повече. По вода и по суша, ние сме силни заедно", каза американският посланик в България Херо Мустафа.

На борда на самолетоносача премиерът и ръководената от него делегация бяха заедно с делегация от Северна Македония и с представители на посолствата на САЩ в София и Скопие. Делегацията на югозападната ни съседка включваше премиера Зоран Заев, председателя на парламента Талат Джафери, вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска и началника на отбраната генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски.

Адмиралът от ВМС на САЩ Джеймс Гордън Фогго III, командир на Военноморските сили на Съединените щати в Европа и Африка и командир на Съюзническото командване на силите в Неапол, приветства делегациите на борда на "Хари С. Труман".

"Хари С. Труман" е осмият самолетоносач от клас "Нимиц" на ВМС на САЩ, кръстен на 33-ия президент на Съединените щати Хари С. Труман. Понастоящем самолетоносачът е в зоната на отговорност на Шести американски флот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във