Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов се извини на Заев, че нарече съседите "северномакедонци"

Дори не ми се иска да мисля, че може да се стигне до поставяне на условия от България, за членството на Македония в Европейския съюз и то след всички усилия, които направихме. Да се наложи точно аз да вдигам ръка срещу Северна Македония, просто няма да е честно. Предложих на колегата да дойдат във Варна, да работим по тази тема, вместо да почиваме. Зоран е свидетел как съм се борил с Франция, с Германия. Днес, докато летяхме с хеликоптера , професор Димитров ми изнесе лекция - на всеки хълм, над който прелетяхме, са загинали десетки хора. Хълмове, напоени с кръв. Умрели хора, за да живеем ние мирно. Веднъж казах северномакедонци и тук ме изписаха. Извинявам се, казал съм го без никаква умисъл. Излезе, все едно съм искал да ви обидя. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместно изявление с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев.

Премиерът посочи, че постигнатите резултати за последната една година по въпросите от общата ни история надхвърлят многократно постигнатото за повече от 20 години. Той беше категоричен, че това не е достатъчно, но е основание за сериозна и активна работа занапред. Българският министър-председател обърна внимание на дейността на мултидисциплинарната експертна комисия, като отбеляза необходимостта от нова динамика в работата й, която може да доведе до бързи и категорични резултати.

Според Борисов, предстоящото съвместно председателство на Берлинския процес е също от изключително значение за развитието на добросъседските ни отношения. По време на последната Среща на върха от Берлинския процес, която се проведе през юли в Познан, беше обявено, че през 2020 г. България и Северна Македония ще имат съвместно председателство на този изключително важен за региона процес. Министър-председателят заяви, че България е подготвена, благодарение на опита си от председателства на различни формати. Добави също така, че се  радваме, че първото съвместно председателство на Берлинския процес на държава-членка на ЕС и на държава от Западните Балкани е поверено именно на България и Република Северна Македония и вярваме, че то ще бъде символ на добросъседски отношения и просперитет. 

Икономическото развитие и транспортната свързаност също бяха обсъдени по време на срещата на двамата премиери. Акцент беше поставен върху приоритетния за двете страни коридор номер 8. Премиерът Борисов изрази увереност, че строителството може да се ускори, включително като се потърсят допълнителни възможности за неговото финансиране. Българският министър-председател добави, че изграждането на коридор номер 8 ще допринесе за развитието на туризма, икономиката и бизнеса не само в България и Република Северна Македония, а във всички страни от региона.

След разговора на четири очи между двамата премиери се проведе и среща в разширен състав между двете делегации. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във