Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов се чу със Зеленски: България категорично подкрепя суверенитета на Украйна

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски. Разговорът се състоя в присъствието на заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Високо оценяваме отличните отношения между България и Украйна, които се характеризират с взаимно уважение и приятелско сътрудничество, развиващи се особено динамично и ползотворно през последните години", изтъкна Борисов пред Зеленски. Той посочи, че за доказаната връзка между двете страни съществена роля оказват културната, духовната и езиковата близост, както и споделяните ценности.

В хода на телефонния разговор министър-председателят отбеляза, че България е последователна в категоричната си подкрепа както за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, така и за нейните европейски и евроатлантически аспирации.

Министър-председателят акцентира, че страната ни бе сред първите държави, ратифицирали Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна, и подкрепили въвеждането на безвизов режим за украинските граждани за пътуване в ЕС.

"Много важен и градивен елемент на двустранните ни отношения е над 200-хилядната българска общност в Украйна, която винаги сме разглеждали като мост на приятелство и сътрудничество между нашите страни“, категоричен бе Борисов.

Премиерът и Валери Симеонов поставиха на фокус пред президента на Украйна фактът, че  Болградският район, населен предимно с украински граждани от български произход, трябва да запази административно-функционалната си цялост в настоящите му граници като самостоятелен окръг. Борисов добави, че от голямо значение за децата от Болградския район е изучаването на български език. От съществена важност е и подобряването на инфраструктурата в региона, което пряко влияе върху икономическото му развитие.

"Убеден съм, че продължаването на политиката на съхранение на традициите, езика, културата и обичаите на българската общност в Украйна, е най-добрата гаранция, че българското национално малцинство и занапред ще има ключова роля за сътрудничеството на Украйна с България и ЕС“, каза министър-председателят.

Акцент в телефонния разговор бе реализирането на постигнатата договореност между двете страни за откриване на българско училище в Одеса.

Борисов и Зеленски се разбраха да работят още по-активно по всички тези въпроси от взаимен интерес.

В най-скоро време българска делегация на високо ниво ще посети Украйна, за да бъдат обсъдени поставените теми. А от своя страна украинският президент отправи покана към премиера Борисов да му гостува в Украйна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във