Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов с признание: За първи път не се поддадох на популизма

Грешката за президентските избори е изцяло моя, защото за първи път не се поддадох на популизма. Това изненадващо признание направи пред Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов.

"Търсих за президент най-знаещия човек, а не най-харизматичния или най-рейтинговия", обясни той и допълни, че ще поеме отговорността за това си решение. "Партията очакваше аз да съм кандидат за президент. След това очакваше Фандъкова да номинирам. Самата партия щеше да се вдигне много повече. След това Томислав Дончев, Митко Николов... Г-жа Цачева е доста по-симпатична от много лидери в Европа", каза Борисов.

Друга грешка, по думите му е, че за президентските избори и референдума се е гласувало едновременно, което е довело до висока избирателна активност. Борисов смята, че въпросите в референдума са популистки, но ГЕРБ ще работи, те да влязат в законодателството. "Щом се отдаваме на популизма - добре. След като 3.5 млн българи го искат, аз по-умен ли съм от 3.5 млн. - не съм", отговори си сам премиерът.

"Искам уважаемият г-н Трифонов да си направи партия и да дойде да носи управленска отговорност. Мислите ли, че имам сън нощно време, когато съм седнал с Ердоган или ще имам разговор с президента Путин, или с държавния секретар Кери да говоря по енергийните въпроси. Властта не е никакво удоволствие, не носи нищо, освен свръхнапрежение. Дори на Слави Трифонов колите са в пъти по-хубави от 5-годишните коли на НСО", допълни Борисов.

Премиерът коментира и обещанието, което не спази, че ще подаде оставка след първия тур, ако ГЕРБ не е на първо място. "Всички ме помолиха в партията да изчакам с една седмица. Аз още в неделя подавам оставка. Не беше честно, за една седмица нищо не ме бърка. Някой се мисли, че след като съм казал с една седмица всичко се променя", каза Борисов.

На въпрос, че е обещал да подаде оставка на първи тур, а на втория тур Цачева може да спечели Борисов отговори: "Е, да спечелим изборите и да подадем оставка. Да, може би не съм преценил правилно, може би е трябвало да помисля повече като залагам правителството срещу този избор" .

Борисов също така се оплака от българите че не го оценявали и каза, че се замислял, дали да продължава с инфраструктурните проекти.

  

Facebook logo
Бъдете с нас и във