Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Русия да пусне незабавно поне обикновените украински моряци

Незабавно да се пуснат поне обикновените моряци. Това много би допринесло за разрешаване на кризата между Русия и Украйна и независимо от вътрешнополитическите си проблеми, които искат да решават тези държави, да седнат и да затворят този конфликт. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди редовното заседание на Европейския съвет.

"Снощи всички лидери единодушни гласувахме за удължаването на санкциите срещу Русия. Категоричен съм, че Минските споразумения трябва да се спазват. България е изключително уязвима по този конфликт, не само заради транзита на газ, но просто заради близостта и акваторията на Черно море. Истински се надявам руските власти да погледнат с добро око на това предложение и обикновените моряци да бъдат пуснати“, коментира Борисов.

В отговор на журналистически въпрос за досието по миграцията, премиерът заяви, че България е против разделянето на Пакета, защото това би могло да постави под риск сигурността.

„Ние сме държава на първа линия, справяме се прекрасно, всичко го отчитат, а всяко едно решение и разделяне на пакета ни поставя под риск. Защото ако се разделят, може да се окаже, че ние не само ги спираме, но след това трябва да се грижим и за тях, и след като мине определен период от време, те започват да се движат свободно. Затова съм толкова твърд да не се разделя Пакета“, добави още Бойко Борисов.

„Не считам, че Министерски съвет или администрацията на МС, или инспекторатът към МС е компетентен да управлява болница“, каза министър-председателят Борисов във връзка с преструктурирането на Университетската болница „Лозенец“ в детска болница. Той посочи, че ще настоява пред Народното събрание болницата да не е под управлението на МС. „Държат да остане такава каквато е, нека остане. Но държа тя да си отиде към Министерството на здравеопазването. Там са компетентните органи, там е контролът, там е медицински одит“, подчерта премиерът Борисов. Той допълни, че ще проведе среща с финансовия министър Владислав Горанов, за да се намерят решения за възстановяване на част от дълговете на лечебното заведение.

“Надявам се да дадат по-добри условия, защото това, което съм разговарял с пилотите - нов F16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат. Има комисии, които разглеждат тези оферти. По никакъв начин не се меся - дебело подчертавам, освен че искам за нашата авиация да има най-добрия самолет, защото ситуацията в района се усложнява. Трябва ни боен самолет, който може да навлиза във военни действия и да надделява“, каза премиерът Борисов. Той посочи, че очаква в най-скоро време решението на комисиите, които работят по избора на техника за бойната ни авиация. „В момента имаме само транспортни. В последните 10-15 години в други правителства са купувани само транспортни Кугари, Спартани, Пантери - без въоръжение“, добави министър-председателят.

Борисов подчерта още, че по време на работната сесия на Европейския съвет е настоял в рамките на този Европейски парламент и тази Комисия да се приеме Многогодишната финансова рамка.

„Настоявах кохезията, общата селскостопанска политика да останат. Да направим бюджет, за да отговорим на конкуренцията в геостратегически план на ЕС“, заяви министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във