Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Румен Радев е направил прекрасен избор

Борисов поздравява служебния премиер Стефан Янев.

Президентът Румен Радев е направил прекрасен избор за всички вас, каза Бойко Борисов на служебните министри на официалната церемония по приемственост в изпълнителната власт в Гранитната зала на Министерския съвет. 

"Пожелавам успех на служебното правителство. Предизвикателствата пред страната са огромни. Да се носи цялата отговорност за държавата не е лесно. Иска се кураж, който ние демонстрирахме през последните 4 години. Ако и партиите в парламента имаха този кураж, сега можехме да имаме редовно правителство, с което да вървим напред", каза той.

Борисов допълни, че основната цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори.

"Организирайте честни и прозрачни избори, начина, по който го направихме ние - видно и от доклада на ОССЕ. Най-важно е да има приемственост в управлението на пандемията и подкрепата към бизнеса, за което отделихме над 6 млрд. лв.", каза още той. 

„На ваше разположение сме, ако ви трябваме“, предложи той и допълни, че  има „всички аргументи“ да се направи правилно, нормално и демократично предаване на управлението.

Борисов се оплака от "нерешителността" на 45-то Народно събрание. 

„Ако политическите партии в новоизбрания парламент имаха вашия кураж и смелост, можеше това правителство сега да е с редовен парламент, с огромно мнозинство и да вървим напред. Това не се направи, считам, че не беше правилно”, добави той.

Служебният министър-председател  посочи, че както е определила Конституцията, основен приоритет на служебния кабинет е организирането и провеждането на свободни, честни и демократични избори, при стриктно спазване на законовите разпоредби.

"Очаквам всички институции да работят синхронизирано, да бъдем абсолютно безкомпромисни при всякакви опити за изборни нарушения. Кратък е периодът за работа на служебното правителство. Не мога да се ангажирам, че в този период ще успеем да решим проблемите, натрупани в годините. Единственото, което мога да кажа е, че ще дам всичко от себе си, както и моите колеги, за да може поне да започне този процес на решаване на проблемите", подчерта Янев, след като в речта си президентът Радев постави множество задачи пред назначения от него служебен кабинет, включително преодоляване на последствията от пандемията и въвеждане на ред в хаоса с ваксинацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във