Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Реагирахме най-бързо и адекватно на здравната и на икономическата заплаха

Премиерът Бойко Борисов обяви, че България най-бързо и адекватно е реагирала и на здравната, и на икономическата заплаха от COVID пандемията.

"Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора. Само по схемата 60/40 над 300 000 работни места бяха запазени. Бяхме една от първите страни, които въведоха мярката и резултатите до момента показват, че тя работи отлично. Паралелно с това за най-засегнатите от кризата сектори "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм" трансформирахме мярката на 80/20, вследствие на което над 700 фирми ще бъдат подпомогнати с общо 43,5 млн. лв. Български малки и микро фирми получиха безвъзмездно близо 110 млн. лв., а до средните предприятия ще достигне ресурс от 200 млн.лв. Ако мерките на правителството не действаха, безработицата щеше да е 14%, а сега тя е на ниво - 7,5%", отчете премиерът.

Позовавайки се на световните експерти, Борисов казва, че най-трудните времена за здравните ни системи и икономики предстоят.

"Трябва да бъдем разумни и гъвкави във своите решения, за да минимизираме щетите от кризата. Но както се вижда и от данните, на прав път сме!", написа министър-председателят в профила си във "Фейсбук".

Той публикува и графика, представляваща отчет на досегашните мерки, обявени от правителството:

Facebook logo
Бъдете с нас и във