Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов разведе евролидерите с джип и хеликоптер по границата с Турция

S 250 1ef5d16b f5c1 4138 841a 9c7c118dbb7e

Миграционната вълна винаги е била близо, от четири години е така. Ние винаги сме водили разумна политика. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който пристигна на ГКПП „Капитан Петко Войвода“. Там той посрещна председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Премиерът ги настани в джипа, с който обикаля да инспектира строителни обекти и ги откара до хеликоптера. С тях Борисов ще облети с хеликоптер част от южната граница на страната ни, която е външна за Европейския съюз.

Премиерът ги запозна с предстоящия полет и със ситуацията в района. 

"Към днешна дата благодаря на българската политика за разумната политика. Нашият съсед каза, че ние заедно пазим българо-турската морска и сухопътна граница.Моята тактика е различна. Тя е за добросъседство и мир. Конфликт в региона означава по-малък растеж, по-малко инвестиции, по-малко туризъм", коментира Борисов.

"Тук сме на триъгълника между трите държави – България, Гърция и Турция“, отбеляза премиерът Борисов пред Урсула фон дел Лайен и Шарл Мишел. Преди да излетят, министър-председателят показа на европейските си гости преоборудваната гранична полиция. Борисов акцентира също върху инфраструктурата, която се изгражда благодарение на европейската солидарност, както и енергийните проекти, по които страната ни работи. Премиерът обърна внимание и на постигнатата по-рано днес договореност с „Газпром“. „Благодарение на много добрите преговори и помощта на ЕК, постигнахме цена на природния газ с над 40% по-ниска“, добави Борисов.

„Целият регион е в подем. Идват много туристи“, отбеляза българският министър-председател. По думите му е важно да бъде проявен разум и да се намери решение за проблемите в региона. „Истината е в политическо и дипломатическо решение. Иначе сме изключително  добре подготвени, години наред, но дипломацията е на първо място“, категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

В рамките на полета с хеликоптер премиерът Борисов лично запозна европейските лидери с огромната отговорност, която България носи, поддържайки високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС. Миграцията e приоритетна за страната ни тема, предвид географското ни разположение. Постигнатото през годините се дължи както на мерките, предприети на национално ниво, така и на доброто сътрудничество със съседните трети страни.

„Моята тактика е за добросъседство и мир. Конфликт в региона означава по-малко инвестиции, по-нисък растеж, по-малко туризъм, притеснени хора“, коментира премиерът Борисов пред журналисти на границата. Министър-председателят акцентира върху разумната политика, която води българското правителство. „Работим тихо, дисциплинирано, разумно. Не работим срещу нашите съседи, мисля, че това се оценява високо в Европа“, отбеляза още Борисов.

Според премиера Борисов е ключов балансът между солидарност и отговорност, както и отчитането на спецификите на отделните държави.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във