Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов разпорежда замразяване на депутатските заплати

Премиерът Бойко Борисов обяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще внесе предложение за замразяване на депутатските заплати. Намерението е те да бъдат замразени към нивата от декември 2019 година. Така народните представители ще получават 3747 лева. Заради методиката, по която се изчисляват, от 1 април те нараснаха до 4248 лева.

Чувствам се абсолютен популист, защото считам, че върша работа за толкова пари, жертвам се и взимам решения", коментира Борисов. По думите му добави депутатите от ГЕРБ обмислят и варианти за дарение на част от заплатите си, а този месец министрите дарили по 1000 лв. от своите възнаграждения.

Днес се очаква парламентът да приеме предложението на правителството за удължаване на извънредното положение до 13 май. До 2-3 седмици се очаква да настъпи пикът на епидемията от коронавирус у нас, предупреди премиерът. Затова няма как извънредните мерки да бъдат разхлабени на този етап.

"Три дни подред Мутафчийски да каже, че болните намаляват и платото е прехвърлено, рязко ще издърпаме ограничителните мерки назад", увери Борисов. Според него след преминаването на пика може да се пристъпи към масово тестване на хора, дори до 20-30 хил. души на ден. Към момента обаче имало липса на по-надеждни бързи тестове и по тази причина е оправдано изчакването на тяхното използване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във