Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов разпореди учебна тренировка за готовност при епидемия от коронавируса

Дисциплината може най-добре да ни предпази от коронавируса. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след извънредното заседание на Съвета за сигурност в Министерския съвет, на което бяха обсъдени мерките за справяне със заболяването. "Взимаме всички мерки, които могат да се вземат. Нищо повече не може да ни опази от дисциплината. Хората, които се връщат от рискови места, да останат 14 дена под карантина", препоръча министър-председателят.

Той подчерта, че са взети мерки на граничните пунктове. "Организирахме над 8000 облекла, над 1000 тестове, на всички пунктове разполагаме с оборудвани граничари, санитари. Там където няма термокамери, мерят с мобилни термометри. Болниците ще изпратят лекари, за да може да се вземат всички мерки. Поддържаме връзка с всички държави, наблюдаваме ситуацията", каза Борисов. "Връщат се ученически групи, казал съм министърът, зам.-министри да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да си останат по домовете, да мине съответният срок", допълни той.

Премиерът съобщи, че заради заболяването се сформира специален щаб, който ще се ръководи от шефа на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. "Щабът решихме да бъде в състав от ген. Мутафчийски, секретарят на МВР, шефът на „Гранична полиция“, МВнР, Министерство на здравеопазването, за да бъде максимално бърз и оперативен", посочи министър-председателят.

Той поръча още утре да бъде направено учебно занятие за реакция при евентуално разпространение на коронавируса у нас. "Искам да се проведе занятие със следната задача - има болни, разраства се болестта, една болница, втора болница, трета болница, линейки, оборудване, хора със защитни костюми, санитари, доктори, медицински сестри. Всичко да е проиграно, да го имаме, не дай Боже, ако се развие тази ситуация", разпореди Борисов.

Ген. Мутафчийски отбеляза, че учението ще се проведе утре на летище "София" и във ВМА със сценарий на двама болни, които ще бъдат транспортирани и настанени. Той уточни, че се взимат засилени мерки не само по летищата, но и по границите, където ще има дежурни екипи с мобилни термометри. Ще се вземат и по-радикални мерки и може да бъдат отменени масови събития. Вече е отменен Денят на отворените врати във Военно-историческия музей на 3 март.

"На спортното министерство съм разпоредил да не дава разрешение за първенства. Аз смятам, че ако това продължава така, и в Япония Олимпиадата трудно ще я проведат. Но да си вземем мерки такова голямо събиране от чужбина да не се получава", каза Борисов.

По време на Съвета по сигурността бе подчертано, че тестовете за коронавируса трябва да се използват само при потенциално заразени, тъй като са с ограничен брой и то в целия свят. "Производството не е пригодено за такова търсене и ние самите трудно се справихме с намирането на такива тестове, но успяхме. В Центъра по заразни и паразитни болести има 1000 и във ВМА - 1000", каза шефа на Военномедицинската академия.

"И сме поръчали още 1000. Въпросът е, че като се изчерпат тези 3000 и имаме болен, трудно по света се намират", предупреди и премиерът.

Ген. Мутафчийски отново подчерта, че тестовете трябва да се правят само на хора със симптоми, а не на здрави, без признаци на заболяването. Той призова да не се създава истерия и успокои, че има много по-смъртоносни болести от коронавируса. "Просто светът се опитва да бъде по-подготвен и ние се опитваме да следваме тази линия, а не че това е някаква извънредна космическа болест, която ще ни унищожи. Тя е далеч по-несмъртоносна от ебола", даде пример лекарят.

"Всеки ден от щаба излизате няколко доктори, съобщавате, имаме ли, нямаме ли (заразени - бел. ред.), колко, къде. Максимално откровени трябва да бъдем с населението. Ако нямаме тая стиковка, ще стане като в Италия и никак не е приятно", заяви премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във