Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Радев иска да работим, а ни налагат мораториум

Днес премиерът в оставка Бойко Борисов събра министрите си на среща.

Във връзка с днешния празник той уточни, че сме единствената държава, която не е затворила църквите и манастирите по време на пандемията.

„От началото на пандемията сме осигурили над милиард за системата на здравеопазването. Това гарантира спокойствие на работещите. Всяка една нужда може да бъде посрещната. 85 милиона са осигурени за Ремдесивир, 200 милиона за ваксини, 5 милиона сме дали за еднократни помощи. 395 осигурихме за всички, които работят на първа линия. Нямаше структура, която да бъде изложена на риск”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

За болнична апаратура са отделени общо 29 млн. лв., а за медицинските лица, които участват във ваксинационния процес са отделени 5 млн. лв. Според Ангелов ваксинационният процес върви много добре. В понеделник у нас ще пристигне най-голямата досега пратка с ваксини на Pfizer. – 138 000 дози.

„Това не е само наше постижение. Благодарим на големите държави, коити се лишиха от част от своите дози, за да могат българските граждани да бъдат ваксинирани. Имаме стотици хиляди ваксини. Предлагам да изпълним и това, което Каракачанов предложи онзи ден за отваряне на ваксинационни центрове в покрайнините, където имаме в съседските страни български граждани. Нека, както ЕС постъпва с нас и ни помага, да помагаме и ние на страните в нужда. Благодарен съм, че за всички българи вече има всички видове ваксини", каза Бойко Борисов.

Според Ангелов мерките, които България е предприела, са навременни.

„Страната ни почти не усети третата вълна на коронавируса. Взимахме решенията буквално на 12 часа”, уточни здравният министър.

„Надали хората щяха да ни поставят на първо място, ако не бяха видели усилията ни и резултатите”, заяви Борисов.

"Вчера президентът Радев, садейки поредното дърво, каза правителството да работи. Ние се надявахме по-рано да ни остържат, а той иска да работим. В същото време малките партии ни наложиха противоконституционно мораториум и ние сега не можем да работим. Не само ние, но и цялата администрация. В същото време тече задкулисие, сговаряне". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във