Банкеръ Weekly

Общество и политика

Борисов: Пускаме подписка за референдум

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ако парламентът не се съгласи с искането на президента Росен Плевнелиев за референдум за избирателната система, партията ще инициира подписка за провеждането му.

"Ако парламентът не се съгласи, ние ще инициираме подписка и ще го направим", заяви Борисов в парламента. Лидерът на ГЕРБ обясни, че се надява чрез референдума да се сложи край на купуването на гласове.

Той обясни, че по принцип е "за" референдумите. "Не виждам нищо лошо да се направи. Все пак нека българските граждани да имат правото да кажат своето мнение по тази толкова злободневна тема вече 20 години – купуване на гласове, манипулация на избори", добави Борисов.

"Аз твърдя и ще ръкопляскам, ако Цветанов е подслушван законно, но ако се окаже, че ДПС след тези тежки нарушения, които направиха, не са подслушвани, ще го считам за политическа поръчка.

Ако нашите разговори придобият публичност ще считам, че тези, които са поръчали подслушването, са пряко ангажирани не с разследване, не със своите по Конституция роля и задачи, а че са се включили вече в политическата борба, което е дело на политиците. Това е най-тежкото престъпление в една демократична държава - да се подслушва опозицията", каза още Борисов.

"Ако те са си търсили повод, за да разберат какво мислим. Ако се окаже двоен аршин и за правозащитните органи това означава, че скандалът е грандиозен. Не само правителството - много хора трябва да си подадат оставката, ако се окаже, че това не е вярно, посочи той. Защото аз имам съмнение, че са ползвали някое подобно мероприятие и за мен самия.

Особено, когато най-много му се накарах на Цветанов на другия ден … чух, че съм го пуснал по бобслея", обясни той. На въпрос на журналист „за какво му се карахте”, Борисов остро възрази с отговора си: „Това не е ваша работа. Откъде накъде някой ще слуша какви указания давам аз на партията", възмути се лидерът на ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във