Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов продължава да говори за манипулации на вота

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължава да твърди, че се подготвя изборна манипулация с машините за гласуване. Бившият премиер се включи на живо във Фейсбук от Тетевен, където кметицата на града се оплака от полицейски терор. Преди дни ДАНС влезе в Община Тетевен.

"Ние сме за гласуването с машини, разчитайки, че ще е честно и почтено, но какво се получава. Работата ни е да разясняваме", каза Борисов. И добави, че според Централната избирателна комисия ще има 11 932 машини, за които би трябвало да има 59660 карти и 23 864 флашки. По думите му спрямо секциите има 905 излишни, които би трябвало да се разпръснат из най-натоварените секции. За всяка една машина в изборната секция се предоставят 5 карти. "И сега продължаваме нататък. Какво правят колегите от "Сиела Норма"? И имаме няколко въпроса към тях. Пак искам да уточня, че след като ЦИК е разпоредила, трябва да имаме толкова машини, толкова флашки, толкова карти. Ние ги хванахме, че при складовете при същите наши машини има 228 машини плюс още 150 и тези 905, които са в обращение и с които се показва как се гласува", продължи той.

"Вярно ли е, че на територията на България са пристигнали 28 кашона или близо 16 000 флашки? Тези флашки заедно с онези 228 и онези 150 машини ще бъдат ли използвани на изборите? Някой знае ли? Вярно ли е, че тези флашки са разтоварени в един митнически склад и са минали като цесия? Защо на цесия? Защото така минават незабелязано. Твърдя, че в един митнически склад на аерогарата стоят 28 кашона с флашки", посочи лидерът на ГЕРБ. И добави, че флашките били от Тайван и "по груби сметки те струват 44 лв. за 8 ГБ", а в нашата търговска мрежа тези флашки стрували по 8-10 лева.

По повод твърденията на "Сиела норма", че част от допълнителните машини ще се използват се сервизни дейности, Борисов посочи, че в нормативната наредба, никъде не се говори за резервни части за устройствата. И цитира методическо указание от ЦИК до районните избирателни комисии, в което става дума за смяна на батерии или захранващи кабели, но не и за използване на нови машини, каквито се появиха в склада с вече доставените. "Нека да обяснят за машините, нека хората се успокоят, да бъде празник. Да не пробутват, че са взели толкова машини повече за кабелчето на батерията", добави той.

Преди днешното заседание на Министерския съвет служебният премиер Стефан Янев призова политиците да спрат със спекулациите и внушенията, че изборите ще бъдат манипулирани. "Недопустимо и осъдително е фундаменталното право на избор да се превръща в залог на тяснопартийни и конюнктурни интереси", подчерта той. Янев увери, че правителството ще вземе всички мерки, за да гарантира честността на вота.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във