Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов призова балканските лидери да не бъдат егоисти и да решат проблемите в региона

Премиерът Бойко Борисов призова проблемите на Балканския полуостров да бъдат решени преди срещата на върха за Западните Балкани на 17 май в София. Той настоя лидерите на Балканите да загърбят егоизма преди да седнат за преговори с ръководителите на Европейския съюз.

"На 17 май трябва да влезем в този съвет с оптимизъм и решени проблеми и да покажем, че сме готови за присъединяването на Западните Балкани. С проблемите си как да влезем?! Влизаме и им даваме проблемите си да ги решават те. Те си имат достатъчно проблеми. Ние - лидерите на Балканите, трябва да ги решим", каза Борисов и допълни: "Мирът е най-важното, всичко друго няма значение", посочи Бойко Борисов, който е на посещение в Босна и Херцеговина, където участва на международния панаир в Мостар.

Премиерът подчерта проблемите между Косово и Сърбия. Сред другите спорни моменти Борисов открои приемането на нов изборен кодекс в Босна и Херцеговина. Според него, ако тамошните власти не се справят, "трайно ще се блокира" присъединителният процес на страната. 

"Конфликтите тревожат всички, защото раните са много пресни", допълни българският министър-председател.

"Не искам да ни се случи пак, не бива да бъдем егоисти и да си мислим, че това ще подмине някои от нас", каза още Бойко Борисов в Мостар.

По думите му преди срещата в София настроението не е много оптимистично "Усещането е, че ни предстои нещо лошо, а преди няколко месеца не беше така", добави Борисов.

Той подкрепи сръбския президент Александър Вучич, за усилията, които полага за запазване на мира и изрази надежда, че с колегите си от Косово "ще продължат в същия дух".

Неотдавна в чуждестранните медии се появи информацията, че Сърбия, Румъния, Кипър и Испания обмислят да бойкотират срещата на върха за Западните Балкани в София на 17 май. Причината е участието на Косово и присъствието на неговия президент Хашим Тачи.

Според българския външен министър Екатерина Захариева обаче срещата не е пред провал или пред отлагане. Захариева бе категорична, че в никакъв случай няма да се изключи Косово. И добави, че екипът й работи усилено за това да присъстват всички държави, които в момента се колебаят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във