Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов приветства ЕК за Стратегията за Западните Балкани

Приветствам приетата от Европейската комисия Стратегия за Западните Балкани. С нея категорично се декларира желанието Европа да се развива като континент на стабилността, сигурността и просперитета. На шестте страни и техните народи се дава европейска перспектива и ясен знак, че още през 2025 г. тези, които са готови, може да станат членове на ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов. 

Българското правителство ще подкрепя страните от Западните Балкани в процеса им на подготовка за членството. Очакваме всички през май в София да обсъдим как заедно и най-ефективно да продължим във вярната посока, каза още Борисов.

Повод за коментара е, че днес Европейската комисия представи стратегия за "надеждна перспектива за разширяване и засилен ангажимент на ЕС към Западните Балкани".

Така ЕК потвърждава европейското бъдеще на региона като геостратегическа инвестиция в стабилна, силна и обединена Европа, основана на общи ценности. Посочват се задачите и областите на съвместно засилено сътрудничество, насочени към специфичните предизвикателства, пред които са изправени Западните Балкани, особено необходимостта от основни реформи и добросъседски отношения. Надеждната перспектива за разширяването изисква постоянни усилия и необратими реформи, пише в съобщението на комисията, предаде БТА.

Напредъкът по европейския път е обективен и основан на заслугите процес, който зависи от конкретните резултати, постигнати от всяка отделна държава, отбелязва ЕК. Комисията обяви шест ясни действия, които ЕС ще предприеме през следващите години, за да подкрепи усилията за преструктуриране на Западните Балкани в области от взаимен интерес.

Тези действия включват укрепването на върховенството на закона, засилено сътрудничество в областта на сигурността и миграцията чрез съвместни разследващи екипи и граничната служба на ЕС, разширяване на енергийния съюз към Западните Балкани или намаляване на цените за роуминг и въвеждане на бързи интернет услуги в региона. Стратегията отчита необходимостта ЕС да бъде готов да приеме нови държави, след като изпълнят изискванията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във