Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов пристигна в Румъния за срещата на върха на ЕС

Премиерът Бойко Борисов пристигна в румънския град Сибиу за участие в Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на ЕС.

Срещата на лидерите в Румъния се провежда в Деня на Европа и е основна за ротационното председателство на Съвета на ЕС, което страната пое на 1 януари тази година. Мотото на Румънското председателство е "Кохезия, обща европейска ценност".

По време на срещата днес лидерите ще обсъдят аспекти на Стратегическия дневен ред 2019-2024 г. Сред темите ще бъдат насърчаването на мира и стабилността, поддържането на европерспективата за другите европейски държави, сътрудничеството в областта на миграцията, следването на балансирана търговска политика, насърчаването на европейските инвестиции в отбраната и ролята на Европа като световен лидер в борбата срещу изменението на климата.

Срещата на лидерите ще завърши с приемането на Декларация от Сибиу за общото бъдеще на страните в ЕС, изпращаща послание за единство и доверие в съвместните действия на държавите-членки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във