Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов пристигна в Брюксел за ключова среща на върха

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Брюксел, където ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 1 и 2 октомври.

В първия ден от дискусиите държавните и правителствените ръководители ще обсъдят външните отношения, по-специално тези с Турция, както и положението в Източното Средиземноморие. Очаква се лидерите да разгледат и отношенията с Китай, ситуацията в Беларус и случая с отравянето на Алексей Навални.

През втория ден европейските лидери ще се фокусират върху начините за задълбочаване и укрепване на единния пазар, за разработване на по-амбициозна промишлена политика и ускоряване на цифровата трансформация. Целта е да се повиши конкурентоспособността на промишлените сектори на ЕС в световен мащаб и да се увеличи тяхната автономност, да се ускори цифровият преход, както и да се постигне връщане към напълно функциониращ единен пазар възможно най-скоро. 

През месец юли Европейският съвет постигна съгласие по безпрецедентен пакет за възстановяване, чрез който да се преодолеят последиците от COVID-19 върху икономиките и обществата на държавите членки на ЕС. Двата стълба на това възстановяване — екологичният преход и цифровата трансформация, в съчетание със силен единен пазар, ще насърчат нови форми на растеж и ще повишат устойчивостта на ЕС.

След като Турция изпрати изследователски кораби с военноморски ескорт в оспорваните води, Атина отговори с военни учения, подкрепени от Франция. Това породи опасения за мащабно разрастване на конфликта.

Въпреки че напрежението понамаля, тъй като и двете страни се съгласиха да възобновят прекъснатите преговори с помощта на НАТО, Турция все още има военни кораби в кипърските води.

“Всички варианти остават на масата, ако Анкара не се съгласи на преговори”, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.  Един от вариантите включва икономически санкции, около което се обединиха външните министри на ЕС на срещата си през август.

Според дипломати от ЕС, докато блокът е солидарен с Гърция и Кипър, ще се търси дипломатическо решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във